Det är något magiskt över alltihop.
– Stå upp om ni aldrig spelat amerikansk fotboll förut.
Coach Tim Fosters stämma fyller Arcushallen, ingen enkel bedrift. Det är som att kliva genom tv-rutan in i vilken collegefilm som helst när den amerikanske coachen sätter igång med ett motivationssnack som matchar vilken filmhjälte som helst.
Bänkarna kring speakerbåset är befolkade av en brokig skara människor. Några tittar förstrött ut över Arcushallen, pillar lite på sin utrustning, några flinar lite när Tim Foster fortsätter sitt tal – de är vana, har spelat med Luleå Eskimos ett tag. Det är svårt att uppskatta hur många som är på plats. När Eskimos drog igång provträningarna kom det 80 stycken som aldrig spelat förut.
– I motsats till vad de flesta tror, är inte amerikansk fotboll en sport för storväxta grabbar som gillar att puckla på varandra, säger Tim Foster.
– Fotboll är så mycket mer än våldet, det är en koreografi, en cerebral sport. Det är mer likt balett än något annat. Elva personer som alla vill exakt samma sak som gör exakt rätt sak på exakt rätt tid.
När Kuriren är på plats är det inte fullt lika många som 80, men ändå ett antal som reser sig upp när Tim Foster ropar. Två av dem är Agnes Nilsson och Anna Faläng-Karlsson. Har de lockats till Arcushallen på grund av Super Bowl-finalen som gick för femtionde gången förra helgen och lockade nästan 120 miljoner tv-tittare?
– Nä, alltså, jag har väl ingen relation till sporten tidigare. Jag är en dansare, säger Agnes Nilsson från Gällivare.
Anna Faläng–Karlsson har en bror som spelar men har inte tränat tidigare, även hon dansar i normala fall.
– Förra veckan var det salsa, nu är vi är, säger hon.
Vad har ni för föreställningar om amerikansk fotboll?
– Alltså, kanske lite som brottning. Eller nej, förresten, jag vill ändra mig, jag tänker att det är en tuff lagsport, säger en av tjejerna.
– Men att det är fysiskt tufft i alla fall.
Tim Foster menar att sporten har fått ett dåligt rykte i Sverige.
– Jag skulle säga att det är Sveriges mest missförstådda sport. Se bara hur det ser ut här. Vi har både killar och tjejer i åldrarna från 14 till 52 år, korta, långa, stora och små.
Luleå Eskimos får trängas med alla andra om tiderna i Arcushallen och när det blir deras tur delar Tim Foster in gruppen efter erfarenhet och fallenhet. Det blir fyra allt som allt, en tränar tacklingar, en är för de absoluta nybörjarna som får lära sig att hålla i bollen. Några tränar på bollmottagningar. Den ena träningsgruppen leds av Luleå Eskimos lagkapten Viktor Triumf. Hans position som quarterback innebär att han är lagets hjärna.
– Han är den smartaste spelaren på planen, han är smartast i laget. Det måste han vara, säger Tim Foster.
Viktor Triumf skakar lätt på huvudet.
– Mitt jobb är att flytta spelet framåt hela tiden. Om vi måste flytta oss 10 yards och vi fixar en passning på bara 9 yards är jag inte nöjd. Man måste vara osjälvisk i sitt spel. Samtidigt får man göra många avvägningar, fungerar vårt springspel bättre än vårt passningsspel, då får vi köra på det i stället, säger han.
Viktor Triumf har tio års erfarenhet av sporten och intresset växte fram genom några kompisar. Men amerikansk fotboll är inte i idrottens finrum i Sverige.
– Vi har det inte kulturellt givet, i USA lär man sig spelet genom att din pappa har spelat det och det finns där redan från unga år. Ungefär som hockeyn och fotbollen är här i Sverige, säger Viktor Triumf.
Agnes Nilsson och Anna Faläng-Karlsson står vid sidan av planen och dricker vatten i en av pauserna.
– Om det var som jag förväntade mig? Ja, det gjorde i alla fall precis så ont som jag förväntade mig att fånga bollen på fel sätt, säger Anna Faläng–Karlsson.
0920–262935