VM avslutades i slutet av februari med att herrarna körde sin slalomtävling. Efter det första åket så låg det svenska hoppet Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK, fyra bara 18 hundradelar från guldet.
– I första åket var jag halvmedel på toppen och sedan vara bland de snabbaste i slutet. Det var ändå skönt att se att det funkade.
Blev du förvånad när du såg din tid i första åket?
– Nja inte förvånad. Jag kände att det var bra och att det gav mig ett bra utgångsläge inför andra. Det var det bästa utgångsläget jag har haft under min karriär.
Men i det andra åket så tog det slut efter en grensling.
– Jag hade samma plan i andra som i första. Att det blev en grensling är inget att säga för det handlar om en hårfin miss.
Vad är det värt att få testa på att ligga där efter ett åk?
– Det är väl fortfarande inte helt bekvämt att ligga där, men det är en process att få ligga där och slåss om medaljerna. Det tar tid att lära sig att hantera de situationerna.
Trots missen i hans paradgren så fick han lämna VM i Italien med en silvermedalj och den kom i lagtävlingen.
– Jag känner mig väldigt delaktig i medaljen. Jag levererade bra skidåkning ända fram till semin då jag började få problem med spåren. I finalen så blev mina problem väldigt tydliga.
Trots den medaljen så kan han inte riktigt släppa grenslingen i slalomen.
– Det känns jäkligt kul när jag tänker tillbaka på lagtävlingen, men givetvis hade jag hoppats på slalom.
Kristoffer Jakobsen har under sin karriär alltid varit en väldigt snabb åkare, men ofta också en åkare som många gånger tangerar gränserna vilket i sin tur har inneburit massor av uråkningar.
Har du själv haft känslan av att du har åkt ur lite för mycket?
– Om vi jämför med många andra åkare i världstoppen så har jag mycket uråkningar. Ta Henrik (Kristoffersson) han har ju knappt kört ur två tävlingar i rad under sin karriär.
Och du har?
– Jag hade 16 raka urkörningar i början av min FIS-karriär. Det har varit ett hårt jobb för att bli stabilare. Jag har väl kanske inte en helt vanlig kurva, men det har varit min väg, säger Kristoffersson innan han fortsätter:
– Jag har ofta åkt väldigt snabbt, men saknat delar i grunden för att ta det hela vägen.
Varför är det så stor skillnad mellan dig och norska stjärnan Kristoffersson?
– Jag tror att han har en stabilare grund att stå på. Han var en stjärna som ung och låg ute på läger runt om på olika glaciärer redan som 12-åring. Han var i stort sett en världsstjärna från start.
Och du?
– Jag har inte alls haft den tekniken som han har. Jag har fått jobba hårt på just teknikdelen och det har varit motiverande att se utvecklingen i min skidåkning.
Hur har utvecklingen sett ut?
– Jag känner verkligen att jag har tagit stora steg under de senaste åren, men känslan i år är väl att jag inte fått den utdelning jag hade hoppats på, säger han och fortsätter:
– Jag känner att jag har mer i mig.
Är det dags för nästa steg nu?
– Det tycker jag verkligen. Redan under VM kände jag att jag var redo för nästa steg. Jag gick verkligen för det.
Vad krävs för att ta nästa steg?
– Det handlar om att bygga självförtroende. Du kan inte alltid gå för att vinna alla race för världscuppoängen är väldigt viktiga. Tidigare hade jag stora problem med just den biten. Jag hade svårt att hitta rätt nivå så antingen var jag för sölig eller så var jag över min kapacitet.
Sett till statistiken så har Jakobsen tagit steg för varje säsong. Enligt förre landslagstränaren så kan han till nästa säsong vara en åkare som tar sig i mål tre av fyra tävlingar vilket skulle vara ännu ett steg i utvecklingen.
– Statistiken är bättre än tidigare, men sett till utvecklingen så har jag hunnit ännu längre. Jag känner i dag att jag kan utmana i varje tävling.
Hur menar du?
– Jag har blivit stabilare, men ändå så har jag någon tokig urkörning. Om jag hade stolpe in i fjol så har jag haft stolpe ut i år. Förra säsongen så plockade jag poäng i varje tävling som jag tog mig till det andra åket. Det har jag inte lyckats med i år.
Måste du skruva något i träningen inför nästa steg?
– Nä jag tror att vi är på helt rätt väg. Det handlar om att bara fortsätta jobba på samma sätt. Det viktigaste just nu är att jag får behålla min serviceman och det tror jag att jag får.
Om ett år väntar OS i Peking om inte pandemin sätter stopp för detta. Kristoffer Jakobsen ser fram mot detta mästerskapet med tillförsikt. På frågan om det till och med kan sluta med OS-guld säger han:
– Jag tror att inget är omöjligt. Jag ser några saker som talar till min fördel.
Vad är det?
– Jag tror att jag kommer att ha en fördel på snön som är i Asien. Jag har goda minnen från OS i Sydkorea (Pyeongchang) (då Jakobsen blev 7:a i slalom) där det funkade väldigt bra.
Vad är det med snön som passar dig?
– Det brukar kunna vara en greppig snö som jag brukar att ha lätt för att hitta materiel till.
Greppig?
– Den är till och med torrare än hemma i Storklinten. Det är ofta extremt kallt där och det är bara konstsnö i backen.
Nu återstår två tävlingar av säsongen och det är i Kranjska Gora samt finalen i Lenzerheide.
Känner du att det blir viktigt att prestera bra i de tävlingarna?
– Jag kommer i vilket fall känna att det har varit en ganska bra säsong, men givetvis vill jag avsluta bra. Det krävs dock inte att jag kommer på pallen utan bra poäng kan jag också vara nöjd med.
Jakobsens förhoppning är att tävlingarna i slutet av denna säsong och början av nästa kan ge honom ett bättre utgångsläge när det blir dags för mästerskapet.
– Skulle jag ta mig in på topp 15 innan OS så skulle det betyda mycket, säger Jakobsen avslutningsvis.
Fakta
Kristoffer Jakobsens 4 senaste säsonger. De enda tävlingarna som finns med är från världscupen och mästerskap.
2020/21: 16 tävlingar: 9 med poäng, 5 uråkning i första åket och 2 med uråkning i det andra åket.
2019/20: 12 tävlingar: 4 med poäng, 5 där han körde ut i första åket och i 3 tävlingar kvalificerade han sig inte för det andra åket.
2018/19: 10 tävlingar 1 med poäng, 5 där han körde ur i det första åket och i 4 tävlingar kvalificerade han sig inte för det andra åket.
2017/18: 11 tävlingar: 3 med poäng, 7 tävlingar slutade med uråkning i det första åket och i 1 tävling kvalificerade han sig inte för det andra åket.
Utvecklingen
20/21: 1: 56 procent bland de 30 bästa, 2: 69 procent kvalificerad för andra åket, 3: 31 procent uråkning i det första åket.
19/20: 1: 33 procent, 2: 33 procent, 3: 42 procent, 4: 25 procent ej kvalificerad för andra åket.
18/19: 1: 10 procent, 2: 10 procent, 3: 50 procent, 4: 40 procent.
17/18: 1: 27 procent, 2: 27 procent, 3: 64 procent, 4: 0,9 procent.