Allsvenska tränaren: "Jag älskar det här spelet"

Andreas Pettersson är Norrbottens enda bidrag i fotbollsallsvenskan på herrsidan. Efter sex succéfyllda år som assisterande tränare för U21-landslaget är han nu i allsvenska GIF Sundsvall.

EM-guldet med U21-landslaget 2015 är Petterssons största merit.

EM-guldet med U21-landslaget 2015 är Petterssons största merit.

Foto: Privat

Fotboll2019-05-25 07:00

Inför säsongen valde Luleåsonen, med Bergnäsets AIK som moderklubb, att gå tillbaka till klubblagsfotboll på heltid. Efter en lång, och minst sagt lyckad, sejour som assisterande tränare för U21-landslaget var det dags för en ny utmaning för 45-åringen.

– Efter sex år som landslagstränare så kände jag att nästa steg för att utveckla mig själv som tränare var att gå tillbaka till ett klubblag, säger Pettersson.

Skillnaden på att träna ett landslag och ett klubblag är markant, och det var det vardagliga jobbet som klubblagstränare som Pettersson ville återgå till.

Kan du förklara?

– Nu får jag vara på fotbollsplanen varje dag och träna och spela en match i veckan och på det sättet leva med fotbollen hela tiden med träningar och matcher oftare, säger Pettersson och fortsätter:

– Det har varit precis som jag önskade och jag är nöjd med första tiden.

När Sporten pratar med Pettersson har det spelats 10 omgångar av allsvenskan och norrbottningen har fått känna på både toppar och dalar resultatmässigt under den korta perioden.

Inledningsvis började GIF Sundsvall med att hämta igen ett 0–2-underläge till 2–2 i bortapremiären mot Djurgården för att sedan i omgång två vinna hemma mot guldfavoriten Malmö FF med 3–1.

– Vi visade direkt mot Djurgården att vi var konkurrenskraftiga och sedan vinner vi mot Malmö vilket såklart är ett jättebra resultat.

Men trots succéstarten har det gått tyngre resultatmässigt i allsvenskan efter det, och på slutet har laget verkligen haft svårt att hämta poäng. Även GIF Sundsvall som förening har hamnat trångmål gällande klubbens ekonomi, men vi återkommer om den tuffa perioden som klubben befinner sig i senare i texten.

Att det blev GIF Sundsvall för Andreas Pettersson finns det en förklaring till. Allt handlade om den befintliga huvudtränaren i Giffarna, Joel Cedergrens, syn på hur fotboll ska spelas.

– Det var en grundförutsättning och det var därför jag gick hit, vi har samma syn på fotboll och Giffarna spelar den fotboll jag tycker om och som jag vill att fotboll ska spelas, så det har flutit på från början.

Hur ska fotboll spelas, enligt dig?

– Vår syn är, enkelt uttryck, att vi vill kontrollera matcherna genom att äga bollen, vi vill lösa motståndarnas press och kunna trycka ner motståndarna och dominera matcherna med vårt passningsspel, säger Pettersson och fortsätter:

– Det är så Sundsvall har spelat de senaste åren och det är så vi vill spela. Vi lägger ner mycket tid på hur vi ska hitta den fria spelaren och hur vi kan frigöra spelare med hjälp av passningsspelet.

Joel Cedergren är alltså huvudtränare men sedan delar Andreas Pettersson jobbet som assisterande tillsammans med Henrik Åhnstrand.

Vad är din roll i tränarteamet?

– Jag och Henrik jobbar med samma arbetsuppgifter. Vi har ansvar för att analysera och scouta varannan motståndare vi ska möta. I det ansvaret ingår också att vi ska börja formulera någon form av matchplan som vi sedan arbetar fram alla tre till en slutgiltig version.

Det gäller förberedelse till match, men större delen av Petterssons jobb sker nere på planen när laget tränar på NP3 Arena, som den gamla Idrottsparken i Sundsvall heter numera.

– Vi delar upp träningarna mellan oss och driver de olika övningarna på planen. Vi assisterande tränare har ett större ansvar att planera träningarna men vi är alla aktiva på planen och ger feedback till spelarna, säger Pettersson.

Men helt lätt var det inte att komma in i det eftersom Joel Cedergren har varit huvudtränare i klubben sedan 2013. Därmed har processen av lagets spelsätt varit igång under flera år och GIF Sundsvall gjorde en av sina bästa säsonger någonsin i allsvenskan 2018.

– De hade ju en spelidé och kultur inom laget redan så för mig var det ganska mycket jobb för mig i början att hitta min plats och vad jag skulle kunna bidra och tillföra det här laget, säger 45-åringen, och tillägger:

– Det var en anpassningsperiod där jag fick analysera spelsättet ganska detaljrikt.

Det måste vara stimulerande att jobba i en allsvensk miljö?

– Det är det. Jag älskar det här spelet och att få jobba med det här varje dag. Det är lite mer levande i ett klubblag där man ska förbereda sig för matcher och olika motståndare oftare än i landslag. När det sker oftare så får man mer erfarenheter och jag utvecklas mer som tränare, säger Pettersson.

Efter den positiva starten i allsvenskan är nu Giffarna inne i en tung period, både på planen i nutid men också i styrelserummen för hela föreningens långsiktiga överlevnad.

– Resultatmässigt har det inte varit det vi vill och vi känner oss besvikna poängmässigt. Spelmässigt har det varit lite upp och ner men jag tycker att vi har förtjänat att få med oss fler poäng.

Gif Sundsvall har förlorat fyra raka matcher när det här reportaget skrivs, fredagens match hemma mot AIK är ej inräknat.

– Det är ingenting att blunda för men ärligt talat så förändrar det inte så mycket utav vårt jobb. Vi kan bara fortsätta att förbereda laget så bra det går på träningar och med matchplaner.

Att ha en trend med många förluster i rad i allsvenskan är något som kan skapa stor oro i ett fotbollslag. Det kan lätt bli att laget får en krisstämpel över sig.

– Vi är väl medvetna om att vi förlorat fyra matcher i rad men det enda vi kan göra för att vända det är att jobba hårt med hög koncentration och bra kvalité.

Med en tung period resultatmässigt kommer yttre faktorer in i bilden. Många visar sitt missnöje och kräver förändringar och trycket från egna supportrar och media ökar.

Det sätter press på ledarskapet?

– Så är det men vi har en trygghet hos oss. Det är klart att vi försöker ändra på saker och ting för att göra det bättre, men det finns inget tvivel på att det ändra vår filosofi på hur vi ska spela fotboll, berättar Pettersson och fortsätter:

– Men inom den ramen som vi spelar så måste vi bli bättre på vissa saker, så är det definitivt.

I samband med den negativa trenden på planen vällde ett ännu större orosmoln in över föreningen under slutet av förra veckan. GIF Sundsvall är i ekonomisk kris – igen.

Klubbens ordförande, Hans Selling, meddelade på en presskonferens att klubben är i ekonomisk kris. Föreningen beräknas backa 7,4 miljoner kronor 2019 och lägger man till skulder sedan tidigare så förstår man att läget är akut.

På presskonferensen berättade Selling, enligt Sundsvalls Tidning, att klubben behöver få in 12,4 miljoner kronor annars kan det vara slut för föreningen.

Hur påverkas ni ledare och spelare av det beskedet?

– Jag tycker faktiskt det inte påverkar oss någonting. Det är klart att spelarna får frågor om det och att alla vill föreningen väl, förklarar Andreas Pettersson och fortsätter:

– Men vad gäller vårt jobb och våra dagliga rutiner så påverkar det ingenting. Det påverkar inte spelarnas löner och vi har exakt samma förutsättningar som vi hade innan.

Men att läget är akut och att det finns ett hot som handlar om klubbens vara eller icke vara är förstås något som påverkar Pettersson som människa.

– Alla vill att föreningen ska reda ut den här situationen och framförallt överleva över tid.

Andreas Pettersson lämnade alltså, efter sex lyckosamma år, sitt jobb som assisterande förbundskapten för U21-landslaget inför den här säsongen. Med EM-guld 2015, OS-deltagande i Rio 2016 och kvalificering till EM-slutspelet 2017 är meriter som talar för sig själva.

Saknar du U21-landslaget?

– Jag saknar mina kollegor i U21, väldigt fina vänner och kompetenta människor som jag håller kontakten med fortfarande. Men det var helt rätt beslut av mig att gå vidare till klubblag.

Andreas Pettersson har i stort sett fungerat som assisterande tränare under hela sin karriär i de klubbar han varit i.

När tar du steget och blir huvudtränare?

– För mig har det varit ganska oviktigt vem som har vilken roll. Det viktiga för mig har varit att vara i ett lag som spelar den fotboll som jag själv står för och bedriver den verksamhet jag tror på, säger Pettersson, men tillägger:

– Men, den dagen jag får en förfrågan om att bli huvudtränare och känner att det passar så kommer jag definitivt att ta det jobbet.

Den norrbottniska fotbollen skördar stora framgångar på damsidan. På herrsidan går det inte lika bra och Pettersson är klar över vad som behöver förbättras för att även herrsidan ska bli lyckosam.

– Det handlar om utbildning av ledare. Ju skickligare och mer välutbildade tränare vi får fram desto bättre möjligheter har vi att utveckla fotbollen, det går inte nog att understryka, säger Pettersson.

Sedan finns det såklart variabler som också spelar in, men enligt Pettersson är utbildning av fotbollstränare den viktigaste faktorn för framgång.

– Ska elitfotbollen frodas så måste förutsättningarna i föreningarna var de rätta med god ekonomi och bra organisation. Men i det långa loppet, när det handlar om att få en hållbar och stabil förbättring av fotbollen så är utbildningen av ledarna det viktigaste, det finns ingen annan väg att gå, säger Andreas Pettersson.

Namn: Andreas Pettersson.

Född: 15 mars 1974.

Bor: Sundsvall

Familj: Fru och tre döttrar.

Klubbar som tränare: Bergnäsets AIK, Degerfors IF, Hammarby IF, IFK Luleå, Sveriges U21-landslag.

Aktuell: Assisterande tränare i allsvenska Gif Sundsvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om