I Kiruna AIF var det två nyförvärv som dröjde sig kvar längst av alla efter rivalmötet. Två spelare som precis hade vunnit sitt första stadsderby i en ny klubb. Men inte vilken klubb som helst.

– Enda sedan i maj då vi åkte upp hit så har vi känt att det här en annan typ av lag. Alla här ville att vi skulle följa med dem vad de än gjorde och det betyder mycket. Så har det inte varit i någon annan klubb tidigare, säger målvakten Carl Hjälm och fortsätter med att jämföra skillnaderna från tidigare erfarenheter med måndagens match.

– Det blir ett stort pådrag idag och man märker att vissa i laget nästan vill döda för att vinna. Det är så på ett sätt, det är annorlunda. Man märker att alla i det här laget älskar AIF och älskar att spela här, säger Hjälm.

Målvakten var viktig i dagens match. Han räddade totalt 38 skott av 40 skott som sköts men han är inte ensam om att vara ny i laget. Centern Oscar Runnkvist kommer också till Kiruna AIF i år. Han beskriver även vad som gör säsongen mer speciell för honom.

– Hela rivaliteten mellan klubbarna i Kiruna gör allting här bättre.

Vad menar ni?

– Ja, men till exempel. Vi båda jobbar på skola och märker att snacket om matchen match går. Kanske lite mer bland dem äldre i och för sig men det märks att det var en stor rivalitet mellan IFK och AIF. Den smittar av sig idag och folk pratar hockey en hel del, säger målvakten Hjälm.

Hur märker ni det nu som nya att det funnits en rivalitet?

– Som sagt. Vi båda jobbar på skola och barnen är rätt bra präglade kan säga. Men det är med glimten i ögat ändå, säger Marcus Runnkvist och fortsätter.

– Även hos vissa kollegor kan det vara gliringar också. Som nu innan men...

Kommer det vara så att du ger en gliring till någon imorgon (tisdag)?

– Ja, jobbet imorgon (tisdag) kommer att bli lätt. Jag kommer inte säga något men alla kommer veta vad som hänt, säger Marcus och ler.

– Jo, men jag har en unge som jag kommer att ge igen på lite grann, säger Hjälm snabbt och skrattar innan han tillägger.

– Det viktiga är att det är på skoj och glimten i ögat. Då är det bara bra för Kiruna som hockeystad oavsett vad.