Agenterna räknar med lägre löner: "Inga vinnare"

Coronaviruset påverkar en hel idrottsvärld. Inom hockeyn har allt spel avslutats. Alla klubbar tvingas också att hålla igen på grund av minskade intäkter. Vilket kan komma att få konsekvenser för de spelare som har utgående kontrakt. ”Det finns inga vinnare i det här läget”, konstaterar agenten Martin Nilsson.

28 mars 2020 11:00

De flesta av spelarna som Martin Nilssons agentur representerar har kontrakt över nästa säsong.

– Men vi försöker förklara för de som har utgående kontrakt att alla kommer drabbas ekonomiskt av det här, säger Martin Nilsson.

Han tillägger sedan:

– Alla kommer att få betala sin del, det handlar bara om att minimera skadorna. Jag upplever också att spelarna har förståelse för det.

Du tror att det finns en risk för att spelare kan bli utan jobb eller får sämre betalt än tidigare?

– Så kommer det absolut att bli. Det är bara att göra matten. 

– Sponsorerna har stor betydelse, och om de tjänar mindre pengar så kommer de att dra ned på sin sponsring. Det är bara att hoppas att de som har möjlighet att bidra mer gör det, så att det inte blir alltför stora konsekvenser. Och att inte C More drar ned, fortsätter han.

Att göra sin del är något han har pratat med flera av sina yngre klienter om.

– Vi är i detta tillsammans. Man behöver ju inte överkonsumera. Men en del av dem har tjänat bra med pengar, och det sämsta vi kan göra i det här läget är att sätta oss i en källare och inte göra någonting, säger Martin Nilsson.

Han minns 2008 års finanskris.

– Jag fattade ingenting, jag hade precis slutat spela och sålt mina fonder, och reste runt i världen. Så det där påverkade inte mig alls, säger han.

En spelare som, om det inte vore för coronavirusets utbredning här i Sverige, förmodligen redan hade skrivit på för en klubb i SHL är Per Kenttäs ECHL-fynd Joe Cannata, som har gjort succé i Björklöven, och vann den allsvenska målvaktsligan.

– Tyvärr är det inte så mycket man kan göra just nu med tanke på allt som händer, säger hans agent, Timo Pärssinen.

Alla agenter vi har talat med räknar med att många spelare kommer få vänta på att få nya kontrakt.

– Det är ett låst läge. Blir det spel nästa säsong så kommer spelarna att behövas. De allra flesta kommer hitta jobb, men det kommer nog att dröja, säger Erik Wallström.

Är det oroligt bland spelarna som har utgående kontrakt?

– Det är klart att de är lite stressade. De som skrev på innan övergångsstoppet är nog rätt nöjda med det i dag.

– Många av klubbarna i SHL har det ganska gott ställt. Men i allsvenskan var det flera som låg risigt till redan innan allt det här hände, och de kommer att få det jobbigt framöver. Jag tycker att de borde vänta med att höja kraven för att få elitlicens, med tanke på situationen som har uppstått, fortsätter han.

Han har fått många frågor sedan Svenska ishockeyförbundet beslutade sig för att ställa in resten av säsongen och klubbarna beslutade sig för att införa ett övergångsstopp och undersöka möjligheten att korttidspermittera kontrakterade spelare.

– En del är osäkra på vad det är som gäller, säger Erik Wallström.

Sedan tillägger han:

– Framför allt när det gäller det här med permitteringar, vilket det förmodligen kommer bli. Men hur spelarna kommer att påverkas av det kan skilja sig åt.

Martin Nilsson hoppas att den här krisen kan föra med sig något gott.

– Vi är duktig på att utveckla spelare i det här landet. Men det här kan innebär att unga spelare, som annars kanske inte hade fått chansen, får det, säger han. 

Vi har sökt Sicos generalsekreterare Erik Zachrisson för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Jiglund Vikström