33-åringen dömdes för misshandeln av Tillman

Mannen som knivskar basketprofilen Jens Tillman dömdes på fredagen till 4 år och 9 månaders fängelse. Uppsala tingsrätt valde att döma mannen för grov misshandel.

Basketprofilen Jens Tillman fick svåra skärskador i bägge händerna.

Basketprofilen Jens Tillman fick svåra skärskador i bägge händerna.

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Uppsala kommun2019-10-11 15:05

Det var tidigt på morgonen den 1 september som Jens Tillman vaknade av att en man stod vid hans säng med en kniv i högsta hugg. Det här blev starten på en tumultartad händelse som höll på att kosta honom livet.

Den meriterade basketprofilen Jens Tillman fruktade för sitt liv. Det var också sjukvårdspersonal som räddade honom från att förblöda. Gärningsmannen, en kamrat till offret, hade fått för sig att Jens Tillman arbetade för polisen och att han hade placerat ut ett flertal kameror i lägenheten för att kunna dokumentera 33-åringens liv. Under rättegången i Uppsala tingsrätt berättade mannen att han var övertygad om att det fanns en kamera i en kryddburk och i en äggklocka samt i en tv-apparat men också i Jens Tillmans vänstra axel, något han också försökte hugga ut med en kniv. Han har också fullt på det klara med att Tillman hade kameror i fingrarna.

Jens Tillman lyckades föra ut mannen från sovrummet men det var då han fick ett knivstick i magen och flera skärskador på händerna.

Nu har Uppsala tingsrätt dömt den 33-årige mannen för grov misshandel, narkotikasmuggling och narkotikabrott till fyra år och nio månaders fängelse. Mannen ska dessutom betala ett skadestånd till Tillman med drygt 70 000 kronor. Tingsrätten anser att utredningen inte anses visat att Jens Tillman fått bestående kroppsskador eller att 33-åringen har visat synnerligen hänsynslöshet. Mot denna bakgrund anser tingsrätten att gärningen ska rubriceras som grov misshandel i stället för mordförsök. En nämndeman vill döma för mordförsök.

Den dömde 33-åringen ska betala drygt 70 000 kronor i skadestånd till Jens Tillman.
Den dömde 33-åringen ska betala drygt 70 000 kronor i skadestånd till Jens Tillman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!