20-årsjubileum för konståkningsläger

För 20:e året i rad anordnar Luleå Konståkningsklubb konståkningsläger i Sunderbyns ishall. 120 åkare är på plats tillsammans med välkända tränare.

- Det är jättekul, säger Luleå KK:s Oscar Calvert.

12 juli 2012 06:00

År 1992 anordnade Luleå Konståkningsklubb ett läger för landets konståkare för första gången. I dag, 20 år senare har lägret blivit riktigt populärt och i år skippade 120 konståkare från hela Sverige, Ryssland, Vitryssland, Finland och även Mexico sommarvärmen för att spendera två veckor i Sundebyns ishall.

Motiverade åkare
Konståkningslägret hade pågått i nästan tio dagar när Norrbottens-Kuriren klev in i kylan i Sunderby ishall. Det var lite trötta, men fortfarande motiverade, konståkare som är på plats. En av dessa var blott nio år gamla Oscar Calvert från Luleå Konståkningsklubb. Trots sin ringa ålder har Calvert tränat och tävlat i konståkning i fyra år.

- Lägret är jättebra och roligt. Det är skillnad eftersom nu tränar vi fyra pass om dagen och annars tränar jag tre gånger i vecken, säger Calvert.

I de fyra träningspassen som åkarna kör per dag under lägret ingår tre ispass och ett danspass.

- Man är lite trött, men det går bra när det är så roligt, säger Carlvert.

Luleååkaren har redan tävlat en del i sin karriär och just nu jobbar han extra på något alldeles speciellt.

- Jag vill klara en axel. Det är ganska svårt, säger Calvert.

Tränarna på lägret är genomgående från Ryssland där konståkningen är riktigt stor. De är även handplockade av Alexander Majorov (den äldre) som själv är en av tränarna under lägret.

- Vi fokuserar på skridskoåkning och grundkunskap skulle man kunna säga, men också att åkarna har roligt. De är riktigt duktiga, säger Majorov.

Som sagt var det inte bara åkare från Norrbotten som var på plats. Tillsammans med sin syster åkte 11-åringen Agnes Elliott hela vägen från Västerås för att delta på lägret. Trots att Elliott varit på en hel del konståkningsläger så är det här lägret hennes favorit.

- Det är jätteroligt. Det här lägret är det jag tycker bäst om. Mycket för att man får träffa så många andra konståkare, säger Elliott.

Satsar för fullt
Västeråstjejen tränar normalt sett fem gånger i veckan och har bestämt sig att satsa fullt ut på konståkningen. Hennes målsättning just nu är att sätta alla dubbelhoppen.

- Jag vill klara det så fort som möjligt. Det är hyfsat nära just nu, säger Elliott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Andersson