Tung inledning för stjärnan

Det nordamerikanska nyförvärvet Ryan Johnston är tillsammans med sin backpartner Brendan Mikkelson sämst sett till plus/minus-statistiken. Backparet har varit inne på fyra mål fler bakåt än framåt.

25 september 2017 15:40

Inför säsongen så såg Ryan Johnston ut att vara ett av Luleå Hockeys hetaste nyförvärv. Efter tre matcher så kämpar Johnston fortfarande med att hitta rätt i den europeiska ishockeyn.

– Det är en bra liga med snabbt spel, men ändå inte så olikt det nordamerikanska spelet. Jag lär mig fortfarande och jag får fortfarande tänka till när det gäller defensiven för det är ju det viktigaste för mig som back, säger Johnston.

Johnston bildar backpar med Brendan Mikkelson och duon har i dag sämsta statistiken i laget när det kommer till plus/minus. De har minus fyra vilket innebär att de har varit inne på fyra mål fler bakåt än framåt.

– Det finns givetvis mer att få ut av honom. Han har inte hittat rätt när det gäller värderingarna på isen – men vi måste ge honom lite tid, säger tränaren Thomas "Bulan" Berglund innan han fortsätter:

– Han har en skicklighet fast det handlar om att spela anfallsspel i anfallszon och försvarsspel när du är i egen zon. Jag är inte orolig, det kommer att komma.

Johnston har så här långt visat upp att han är en offensivt lagd back.

– Jag tycker allt spel över isen är lika roligt, men givetvis är det kul att bidra till det offensiva spelet, säger Johnston.

Vad är den största skillnaden om du jämför svensk hockey med transatlantisk?

– Det är defensiven för här utnyttjar man isytorna på ett smart sätt och det krävs av oss backar att vi är med. Det är långt från sarghörnen till kassen.

Luleå Hockeys facit så här långt är två segrar, 4–3 Örebro och 2–1 mot Djurgården, efter straffläggning och en förlust, 0–2 borta mot Örebro.

Hur tycker du att det har sett ut så här långt?

– Tja som förväntat. Det kommer att bli en kamp varje match och så här långt så har det varit lite upp och ner. Vi har sagt att vi börjar med defensiven och nu har vi släppt in tre mål på de två senaste matcherna, säger Berglund.

Vad är du mest nöjd med så här långt?

– Jag är ändå nöjd med att alla visar att de vill vara med och bidra. Alla kör stenhårt oavsett åt vilket håll som spelet går.

Till bortamatchen mot Linköping så saknas Joey Hishon som är hemma i USA för en begravning och backen Jan Sandström är fortsatt borta på grund av skada.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Stridblom

Ämnen du kan följa