Att hemmalaget Luleå Hockey var storfavoriter i hemmamatchen mot Göteborg var ingen överdrift. Gästerna parkerar för närvarande på den sista platsen i tabellen och senast lagen möttes vann Luleå med 11–0.

Men att det skulle bli Luleås finländska back, Ronja Savolainen, som blev hemmalagets stora matchhjälte och poängdrottning, var det kanske inte lika många som trodde.

– Det är förstås kul, det var ju mina första mål den här säsongen så det var skönt att det släppte, säger Savolainen.

Och som det släppte. Innan matchen mot Göteborg hade finländskan gått mållös från de 18 första matcherna i SDHL. Under fredagskvällen smällde hon in tre baljor, med bud på fler.

1–0-målet satte hon i inledningen av matchen i spel i numerärt överläge. Slagskott från blålinjen som hittade in bakom en skymd Göteborgsmålvakt.

3–0 kom efter ett direktskott från kanten efter en öppnande passning av Noora Tulus.

5–0 satte hon efter att ha snappat upp en retur efter skott av Emma Nordin.

– Jag är speciellt nöjd med 3–0-målet där jag fick en bra passning av Tulus. Det var bara att skjuta snabbt och den satt bra, det var häftigt, säger den finländska backen.

Hon har själv en förklaring till varför det lossnade målmässigt just nu.

– Jag har haft två killar här som filmat mig för finsk teve inför VM och de sa innan matchen att de förväntade sig mål i ikväll. De kanske borde komma oftare, säger Savolainen.

Finländskan hade även läge att göra ett fjärde mål. Luleå Hockey fick en straff i den tredje perioden och Michelle Karvinen i Luleå åkte till sin landsmaninna och sa några väl valda ord.

– Jag sa till Karvinen att hon skulle ta den eftersom jag hatar straffar men hon sa att jag skulle ta den. Det var riktigt tomt i det hörnet men tyvärr träffade jag stolpen, säger Ronja Savolainen, men är snabb att tillägga:

– Men jag får vara nöjd, jag gjorde ju tre mål trots allt.

Michelle Karvinen gjorde alltså comeback efter en skada som hållit henne borta från matcher i dryga månaden. Det var en spelsugen poängdrottning som äntrade hemmaisen.

– Det var roligt att spela igen. Klart man var lite extra spänd inför matchen man har ju längtat efter det här, säger Karvinen, som stod för ett mål och tre assist.

Inga känningar i kroppen?

– Det kändes bra, härligt att vara igång igen, säger Karvinen.