Luleåstjärnan om framtiden: "Vi pratar"

Han har levererat rejält i återkomsten i Luleå Hockey. Nu har stjärncentern och klubben en framtidsdialog.

3 januari 2018 21:59

Efter tre säsonger utomlands – två i Schweiz och en i Finland – vände smålänningen Niklas Olausson, 31, tillbaka till Luleå Hockey inför den här vintern.

Frågan många ställde sig inför återkomsten: Hur bra är stjärncentern, som dragits med en del skador de två senaste åren, nuförtiden?

Svaret: Kanske bättre än någonsin.

Lagkaptenen har snittat snudd på en poäng per match (7 mål och 22 assists på 29 framträdanden) och har ett betydligt högre poängsnitt än under hans tidigare säsonger i ligan.

Dessutom har 31-åringen fått en stor roll i tränaren Thomas "Bulan" Berglunds lagbygge.

– Det har känts bra. Sen får man stort förtroende och allt sånt där, det spelar givetvis in. Framförallt har man spelat med bra spelare och de har hjälpt en att se bra ut i de matcher där man kanske inte riktigt har varit på topp. Det är lätt att glömma sånt också, säger Niklas Olausson och kommer in på leveransen i poängkolumnen:

– Just poäng är faktiskt inget man funderar på. Givetvis vill man göra poäng, det innebär att laget gör mål – men det är mer någonstans att man får se hur mycket man skapar. Skapar man bara en eller två målchanser per match och får med sig några ass vet man att det inte kommer att hålla i längden.

Sen fortsätter poängmaskinen:

– Det jag tycker har gått bäst är att vi i stort i varje match, bortsett från några givetvis, har skapat mycket chanser och då är det större sannolikhet att pucken går in till slut. Så enkelt är det.

Hur har det varit att komma hem till Luleå? Jag säger hem.

– Personligen har det varit över förväntan. Så här mycket poäng har jag aldrig gjort, som det ser ut just nu. Jag säger inte att det ska hålla i sig hela säsongen, vi är bara drygt halvvägs in. Men om man bortser från poängen så känner jag att jag i spelet bidrar i båda ändarna på ett annat sätt. Jag får mycket förtroende och det känns i alla fall i mångt och mycket att man har utvecklat det här tvåvägsspelet som behövs i dagens hockey.

Olausson utvecklar:

– Det är svårt att bara vara en offensiv spelare, då får man till slut inte så mycket istid – för då måste du vara sjukt bra på det för att få spela. Som hockeyn ser ut nu så är det mer totalhockey, du måste ligga rätt i banan och göra mycket grejer. Det är kanske den största förändringen om man går tillbaka 7-8 år, då kanske man fokuserade för mycket på poäng. Nu har man kommit upp i åren och man vill vinna.

Sen tillägger han snabbt:

– Vinna ville man då också men då var det mer att man blev betygsatt på poäng och att man kanske tog åt sig mer av vad som stod i media. Nu försöker man fokusera på prestationen – och det är en rätt härlig känsla. Så länge man presterar bra hockey då kommer det andra också.

Niklas Olausson skrev i våras ett ettårskontrakt med Luleå Hockey.

Under säsongen har han och sportcheferna Ulf Engman och Stefan "Skuggan" Nilsson snackat framtid.

– Man träffar dem varje dag och det är en löpande dialog, det har det varit egentligen ända från i somras. Det är inget som ligger här och nu, så kan man väl säga – men vi pratar med varandra, säger Olausson.

Ni för en framtidsdialog?

– Ja, det gör vi. Sen hur det slutar får vi se. Det är väl ett pussel för dem också, att få ihop det. Vi har många spelare på kontrakt och så vidare.

Verkar klubben sugen på att behålla dig?

– Jo, men. Det tror jag. Det får du väl egentligen ta med "Uffe" och dem – men det är väl den bilden jag har fått.

Fast här och nu väntar närmast Brynäs på bortais under torsdagskvällen.

Ett lag som slog Luleå Hockey stort i båda matcherna innnan jul.

Då är det ett revanschsuget norrbottniskt lag som kliver ut till nedsläpp.

– Jo, absolut. Det är en tuff match, precis som alla andra. Så revansch på det sättet tror jag inte man tänker – utan det är väl mer att vi torskade senast (mot Mora). Det är den revanschen man vill ha, att ta sig tillbaka till vinnarspåret, säger Niklas Olausson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Stålnacke