Luleåspelaren gjorde poäng i sin Tre Kronor-debut

Nya Tre Kronor slog till direkt i Karjalaturneringen. Med tio debutanter på isen, Jesper Sellgren och Emil Larsson bland andra, besegrades ett betydligt mer rutinerat Tjeckien med 3–2. Två av de nya gjorde mål och Jonathan Davidsson blev segerskytt. Målvakten Lars Johansson räddade 21 av 23 skott i sin premiärmatch.

8 november 2018 20:52

Tjeckiens ishockeyförbund firade sin 110-årsdag, men blev blåst på den perfekta festkvällen i gamla slitna Tipsport Arena (före detta Sportovny Hala) i Prag.

Tre Kronor med elva debutanter i truppen och tio på isen tog för sig rejält.

Ung som gammal.

Förre Frölundamålvakten Lasse Johansson, sedan i fjol i CSKA Moskva, blev med sina 31 år den äldste debutanten i Tre Kronor på tolv år.

Han visade till och från varför han leder målvaktsligan i KHL i räddningsprocent, 96,7 på tio matcher. Trots att han är andremålvakt bakom ryske landslagsmålvakten Ilja Sorokin.

Två betydligt yngre – båda från Djurgården – slog till med mål i sin landslagsdebut.

Jakob Lilja, 25, sköt 1–0 efter 8.30 av första perioden, framspelad av Luleådebutanten Emil Larsson. Det var en avslutning med precision som satt i hemmamålvakten Jakub Kovars kryss.

Då var svenskarna inne i ett byte och Liljas kedjekamrater i SHL:s bästa formation, Jacob Josefson och Daniel Brodin, var inte inne på isen.

Jonathan Davidsson, 21, var snabb, fräck och företagsam i sin debut och sköt 3–1 i ett friläge sedan han blivit serverad av Joakim Nygård efter 12.44 av andra perioden. Kedjan med Davidsson, Nygård och centern och lagkaptenen Anton Lander var Tre Kronors bästa.

Däremellan var ytterligare en debutant inblandad i 2–1-målet. Backen Lukas Bengtssons skott styrdes i mål av Nick Sörensen, båda två lagkamrater i Linköping.

Lars Johansson fick släppa två puckar förbi sig. Den första var ett tjeckiskt flytmål fram till 1–1 där en styrning tog på Johanssons benskydd och sedan gick i en båge över axel på honom.

Tjeckiens 2–3-reducering genom Jan Kolar kom sedan Johansson missat att stänga till vid främre stolpen.

Tjeckien, med sammanlagt 842 landskampers erfarenhet i truppen, forcerade hårt för en kvittering i den tredje perioden men svenskarna, med totalt 241 landskamper, stod emot. Inte minst tack vare Lasse Johansson.

Tre Kronor reser på fredagen till Helsingfors där Karjalaturneringen slutförs. Där väntar Ryssland på lördag och Finland på söndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sundberg