Den 14 december publicerade Sporten andra delen av artikelserien "Vi kan också må dåligt" där förre ishockeyspelaren Thomas Javeblad berättar om sviterna efter de 16 hjärnskakningar han drabbats av.
– Jag har haft många depresioner, sa han.
LÄS MER: Övervägde ta sitt liv efter alla hjärnskakningar
Under 2000-talet har antalet hjärnskakningar i svensk hockey skjutit i höjden och är i dag en av de mest dominerande skadorna.
Svenska ishockeyförbundet satsar stenhårt för att göra hockeyn till en säkrare sport på alla nivåer.
Det gör även Luleå Hockey.
När klubben fick ta del av förbundets material om vårdlösa tacklingar valde man att informera A-lagen om problematiken. Sedan tog man det vidare till junior- och ungdomssidan.
Nu fokuserar klubben på utbilda sina yngsta spelare om vikten av respekt.
– Hjärnskakningar har varit ett problemområde under en lång tid. Vi kände att vi måste jobba med det med våra allra yngsta. Vi hade ett möte med alla ungdomstränare och diskuterade hur vi såg på det från ledningen och tränarna fick beskriva hur de upplever stämningen på deras matcher. Det kom upp saker som var väldigt allvarsamma. Det händer saker vi inte tycker bör hända på ungdomsmatcher, säger Stefan "Skuggan" Nilsson.
Syftar du på fula tacklingar?
– Ja, men inte bara det, även andra beteenden som härleder till att man inte visar respekt mot varandra. Här känner vi att vi har ett stort ansvar att ta som ledare. Det är inte acceptabelt att fara runt och riskera att någon blir skadad eller i värsta fall inte kan spela hockey längre, säger han.
För att öka respekten spelare emellan har klubben infört nya regler.
– Vi har bestämt att vi ska ta bort all form av kredd för tacklingar. Det är vanligt att spelarna slår eller sparkar i sargen med klubban när någon ute på isen utför en tackling för att hylla det. Det ska bort helt och hållet.
Även fast det är en schysst tackling?
– Ja, det finns ingen anledning att hetsa. Tacklingar tillhör hockeyn, men vi ska inte hylla det. Risken att det blir skador är stor. Då ska vi hellre hylla att vi skottäcker eller skymmer målvakten bra, säger Nilsson och fortsätter:
– Risken är att spelarna strävar efter kredden som sina kompisar ger. Givetvis ska tränare berömma om man gör ett bra arbete och går in i en tackling på ett korrekt sätt, men man behöver inte övergödsla med kredd med att just slå i sargen eller sparka i sargen.
Gäller det i hela klubben?
– Ja, alla. Det har vi pratat om även med elitlagen – det finns ingen anledning att hålla på med det.
Tränarna tillåts att stänga av spelare ifall de upplever att de missköter sig.
– Vi accepterar inte det. Det kan bli konsekvenser även om inte domarna eller systemet fångar upp händelserna så kan vi själva hantera det genom att spelaren inte får spela nästa match. Det är otroligt viktigt att vi tar tag i det här problemet att inte visa respekt för motståndarna.
Vem avgör vad påföljden blir?
– Vi kommer inte upprätta någon disciplinnämnd. Vi ska inte springa runt och stänga av folk, men tränarna ska känna en stöttning från vår sida. Vi står bakom om de känner att spelare missköter sig och vill stänga av den.
Luleå Hockey har tagit kontakt med Norrbottens ishockeyförbund för att kunna jobba med dessa frågor i samtliga klubbar i länet.
– Vi hoppas att fler klubbar tar initiativ att jobba mot ungdomsspelarna. Vi måste försöka göra något och det här är ett steg för oss. Vår tanke är inte att tacklingar ska försvinna. De ska ske på ett korrekt sätt och utföras på schysst, men vi vill komma åt respekten. Det är signalen vi vill skicka till våra ungdomsspelare.