Ja, att Jenni Hiirikoskis fjolårssäsong var något utöver det vanliga finns svart på vitt – kolla bara sammanställningen på hennes medaljskörd och utmärkelser i faktarutan intill.

– Naturligtvis måste jag vara nöjd över min insats i fjol när jag dessutom får avsluta med en guldhjälm på huvudet, säger Jenni Hiirikoski som, sin vana trogen, hellre vill prata om "laget före jaget."

– Vi som lag gjorde en riktigt bra säsong där vi lyckades minimera formsvackorna. Vi höll en hög nivå genom i princip hela serien och slutspelet.

Artikelbild

| Bäst. Under fjolåret utsågs Jenni Hiirikoski till världens bästa back för sjunde året i rad.

Under fredagskvällen startar allting om. Hon och hennes Luleå Hockey är tillbaka på ruta ett och ställs direkt mot förra säsongens SM-finalmotståndare Linköping i Stångebro ishall.

En uppgift som 31-åringen har sett fram emot sedan försäsongsträningen körde igång igen efter den succéfyllda vintern.

– Det blir kul att få möta tre bra lag direkt, säger lagkaptenen.

Luleå rivstartar med tre matcher på tre dagar. Efter Linköping väntar två matcher i Stockholm – AIK på lördag och Djurgården på söndag.

Artikelbild

| Guldmålad. Emma Nordin, Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen efter förra säsongen SM-guld.

– Visst blir det tufft med så många matcher på kort tid. Men vi damidrottare har blivit vana med att uppläggen är så här – det är ingen nyhet för oss – vi tänker inte på upplägget utan gillar bara läget, säger finskan.

Hiirikoski menar att hon och lagkamraterna är redo för en säsong där den regerande mästaren Luleå Hockey/MSSK är laget alla konkurrenter helst vill vinna över. När hon anslöt till Luleå för två år sedan, säsongen efter klubbens första SM-guld, var laget i exakt samma situation. Då blev det dock respass i semifinalen mot HV71 – trots att laget gick fram som en ångvält i grundserien.

Artikelbild

| Kapten. 31-åringen har ett C på bröstet både i klubblaget och landslaget.

– Vi har lärt oss ut av det misstaget vi gjorde då. Det visade vi inte minst i fjol när vi tog hem guldet.

Hon menar att årets upplaga av Luleå Hockey/MSSK är bättre än fjolårets.

– Vi har en del nya spelare och i min mening ett ännu starkare lag. Sedan vet vi att de andra lagen är starkare också. Det kommer en bli en tajt säsong och som hockeyspelare vill du bli utmanad för att nå nya mål.

Under sina två säsonger och 72 grundseriematcher i klubben har backen gjort sig känd som en poängspruta med 100 poäng totalt (55 i fjol och 45 för två säsonger sedan). Att hon förväntas bidra även i år är självklart, hon har ju trots allt utsetts till världens bästa back sju år i rad. Däremot känner hon att hon tar ett ännu större ansvar som 31-åring.

– Jag är ju äldst i laget nu när Meaghan (Mikkelson, 33) har lämnat. Jag hoppas kunna hjälpa de yngre spelarna att ta steg i utvecklingen, säger hon och fortsätter:

– Och förhoppningsvis kan jag hjälpa laget att vinna guld igen. Det är lagsammanhållningen som gör att jag trivs här. Det är grymt att få lira tillsammans med klasspelare som Michelle Karvinen, Emma Nordin och lovande talanger som exempelvis Petra Nieminen.

19-åriga nyförvärvet Nieminen är en spelare som Hiirikoski menar kommer att bli ett utropstecken.

– Hon är Finlands nästa superstjärna. Hon kommer att bli en ledande spelare för det finska landslaget i många år framöver, säger 31-åringen som har lirat en del med Nieminen i det finska landslaget.

Där är Hiirikoski lagkapten och den stora stjärnan tillsammans med Luleåforwarden Michelle Karvinen och HV71:s center Riikka Välilä. I landslaget är Hiirikoski inte äldst – där är det Välilä som axlar rollen som lagmamma med sina 45 år.

– Hon är unik – det är grymt att hon fortfarande kan hålla så hög nivå – hon är outstanding , säger Luleåkaptenen som inte vet om hon kommer att fortsätta spela hockey lika länge som Välilä.

– Det enda jag vet är att jag kommer att fortsätta så länge det är roligt.

Men det är inte bara på isen och runt laget som Jenni Hiirikoski bär ett stort ansvar. I somras blev hon och lagkamraten Johanna Fällman gudmödrar åt Fredrik Gladers fyra månader gamla dotter Mira.

– En stor ära. Det känns roligt att få vara en del av en framtida stjärnas uppväxt, säger Hiirikoski som berättar att hon under sina två år i Luleå har blivit nära vän med Gladers sambo Sanna.

– Det är skönt att kunna ha ett liv vid sidan om isen också. Jag är lyckligt lottad som har fått många fina vänner i den här staden.