För två veckor sedan jublade Luleå Hockey över SM-guldet i Coop Norrbotten Arena. Nu har två av lagets viktigaste spelare valt att förlänga sina kontrakt med två ytterligare år. Det handlar om lagkaptenen Jenni Hiirikoski och jättetalangen Ronja Savolainen.

– Det här två otroligt starka pusselbitar kanske till och med de starkaste av dem som stod utan kontrakt, förklarar Glader.

Jenni Hiirikoski var under säsongen en starkt bidragande orsak till att Luleå Hockey kunde vinna SM-guldet på nytt. Hon valdes till bästa back i SDHL samt mest värdefulla spelare. Hon valdes också till bästa back under OS-turneringen i Pyeongchang.

– Att spela i Luleå Hockey hjälper mig också med min karriär i landslaget. Jag kan inte tänka mig att spela någon annanstans, säger Hiirikoski innan hon fortsätter:

– Jag är riktigt glad över det nya kontraktet för det här är platsen jag vill spela hockey på, förklarar Hiirikoski.

Hur tidigt kände du själv att du ville stanna i Luleå Hockey?

– Jag har hela tiden känt att det är den bästa klubben att spela för. Det handlar om vilka möjligheter vi får som spelare och Luleå Hockey försöker verkligen gå framåt när det handlar om att ge samma förutsättningar för oss som för herrarna.

Kommer du att vara kapten även nästa år?

– Det vet jag inte du får fråga Fredrik (Glader), skrattar Hiirikoski.

Fortsätter hon som kapten nästa år?

– Ähhhhm det vore högst olämpligt av mig att säga ja. Hon var kapten under förra säsongen och givetvis är hon en av dem som säkert kommer att bli aktuella, men det är laget som bestämmer, säger Glader försiktigt.

Nästa spelare att presenteras för ytterligare två år är Ronja Savolainen. 20-åringen hyllades inför OS av den finska förbundskaptenen Pasi Mustonen då han till Norrbottens Media sa att Savolainen är Finlands näste storstjärna som kommer att ta över efter Jenni Hiirikoski.

– Det är så klart kul att höra, men jag har väldigt långt till Jenni. "Hirkan" eller Hiirikoski är sjukt bra och jag har en bra bit kvar innan jag är där, säger Savolainen ödmjukt.

Var det ett enkelt beslut att tacka ja till Luleå Hockey?

– Jodå vi har pratat ihop oss under säsongen och Luleå är en väldigt bra plats att utvecklas på.

Hur har du utvecklats i Luleå?

– Allt och inte bara på isen. Jag har lärt mig vad som krävs även utanför isen, säger Savolainen.

Att tränare Glader är nöjd över kontraktsförlängningarna råder inget tvivel om.

– Jenni är en av de absolut mest professionella spelare som har funnits i organisationen och då räknar jag in såväl kvinnor som män. Hon har ju valt till världens bästa back flera gånger och det handlar inte bara om talang, säger Glader och fortsätter med Savolainen.

– Jag tror att den dag Jenni slutar så kommer hon bara lämna över skridskorna till Ronja (Savolainen).

Vad gör henne till nästa storstjärna?

– Hennes inställning och jag tvivlar inte att hon kommer att nå sina mål för hon är ambitiös och ung. Det är bara Ronja själv som bestämmer hur bra hon ska bli, förklarar Glader.