Dagen innan julafton kunde Sporten avslöja att Luleå Hockey har intensifierat jakten på den spektakulära värvningen av Linus Omark.

Då bekräftade Luleå Hockeys sportchef Ulf Engman att han och kollega Stefan "Skuggan" Nilsson träffat 31-åringen i samband med Salavat Yulaev Ufas 3–2-seger mot Jokerit i Helsingfors den 11 december. Under mötet i Hartwall arena fick forwarden inget skriftligt kontraktsförslag med sig till Ufa. Men däremot pratade de inblandade längd på kontraktet och en ungefärlig ersättning.

– Vi kan vara helt ärliga med att det är upp till honom. Vi kan bara vänta, hoppas och givetvis träffa honom för att visa att vi bryr oss. Vi har full förståelse för att han kan ha svårt att välja, sa Ulf Engman till Sporten då.

Läs mer:Luleå i hemligt möte med Omark

Nu har Sporten fått tag i Linus Omark som för första gången kommenterar mötet i den finska huvudstaden.

– Vi hade ett bra snack. Det var kul att de kom och visade sig, säger han och fortsätter:

– Jag tror båda parter vet var vi har varandra. Men jag väntar på ett (skriftligt) förslag att ta ställning till.

Sedan Sportens avslöjande vid jul har det kommit flera tips om att Linus Omark redan är klar för spel med Luleå Hockey säsongen 2019/2020. Dessa uppgifter dementerar huvudpersonen bestämt.

– Det blir svårt om jag inte ens har fått ett kontraktsförslag (skratt). Men jag väntar med spänning på det, säger Övertorneåsonen.

Hur resonerar du?

– Luleå är jätteaktuellt. Men tankarna går fram och tillbaka nästan varje dag, säger han och fortsätter:

– Jag funderar en hel del över vad jag vill göra nästa säsong och det börjar bli ont om tid nu. Det finns tre alternativ och det blir något av dessa.

Och vilka alternativ handlar det om?

– Ufa, som jag har kontrakt med (över nästa säsong). Sedan är det Luleå eller Schweiz.

Vad talar för Luleå?

– Det är nog framför allt en "challenge" (utmaning) för mig själv. Det är mest det hockeymässiga som lockar – att försöka vinna något med Luleå. Det vore grymt stort. De andra alternativen handlar mer om det ekonomiska och livsstil.

Du ska bli pappa till ditt andra barn i februari. Lockar inte det sociala med Luleå?

– I sådana fall skulle jag vilja säga att Schweiz är det som passar bäst socialt. Även om jag har familj, vänner och ett hus som ska bli klart snart i Luleå är Schweiz mer utformat för ett familjeliv. Där har man inte en enda bortanatt utan familjen. Där får man umgås som en riktig familj.

Vad säger din nuvarande klubb?

– Jag har inte snackat med klubben alls. De får besked när de får besked, säger Omark som har möjlighet att bryta sitt gällande kontrakt med Salavat Yulaev Ufa för spel i antingen Schweiz eller Sverige.

I väntan på ett beslut gör Linus Omark just nu succé i KHL. På de två senaste matcherna har pucktrollaren stått för två mål och fyra assist. Det finns faktiskt en hemlighet bakom framgångarna under inledningen på 2019.

– Jag har gått tillbaka till min vanliga längd på klubban. Jag har kortat av den, säger han och ger bakgrunden till varför han bytt klubblängd.

– Jag förlängde den för att göra fler mål. Men det har ju inte funkat (skratt). När jag gick tillbaka gjorde jag mål direkt.

Tack vare sina sex poäng på de senaste två matcherna är Linus Omark sjua i KHL:s poängliga med 43 poäng (6 mål och 37 assist) på 45 matcher.

Och i assistligan ligger han tvåa.

– Det känns bra på isen. Men var jag ligger i poängligorna spelar mindre roll.

Men du är väl anställd av klubben för att göra poäng?

– Ja, så är det. Visst är det mitt jobb, men samtidigt bryr jag mig inte om jag är tvåa eller 22:a. Det spelar ingen roll.

Hans Salavat Yulaev Ufa ligger för närvarande sexa i KHL:s östra konferens och ser ut att missa hemmaplansfördel i Gagarin cup-slutspelet som inleds i slutet av februari.

– Om vi inte får en ordentlig segersvit lär vi missa topp fyra. Men som jag ser det finns det inget lag som vi inte kan slå i ett slutspel.

Läs mer:Succéstarten på 2019 – Omark näst bäst i KHL