Jobbig derbyförlust: "Vi saknar killerinstinkt"

Gör du inte mål på dina chanser så gör motståndarna det på dina misstag. Det fick Luleå brutalt erfara i derbyt mot Skellefteå som slutade 2–3. "En riktigt sur torsk", säger Petter Emanuelsson efter förlusten.

24 januari 2019 22:12

Luleå Hockey inledde matchen klart bäst och man sköljde över Skellefteå gång på gång. Det var nästan som när Skellefteå var som bäst för några år sedan – fast tvärtom.

– Det är så länge sedan jag var i Skellefteå och jag kommer knappt ihåg hur det var då, men vi var bra i början i dag, säger Petter Emanuelsson om inledningen av matchen.

Gästernas första långa anfall kom efter 12 minuters spel, men trots att man höll pucken i Luleås zon under dryga minuten så skapade man inte en enda målchans. Luleå kunde framgångsrikt hålla Skellefteå längst sargerna under den pressen.

I slutsekunderna av första perioden var Luleå Hockey bara centimeter från att ta ledningen, men Kirunafostrade Jonathan Pudas räddade Skellefteå den gången.

– Vi måste göra mål på någon av våra chanser i första perioden. Vi saknar killerinstinkten när vi får våra lägen. Det är en klyscha – men vi måste vara hetare framför kassen.

Andra perioden blev en riktig mardröm för hemmalaget sedan Skellefteå visat brutal effektivitet.

Perioden inleddes med att Luleås Petter Emanuelsson hamnade i utvisningsbåset och det utnyttjade Skellefteå via en styrning av Adam Pettersson och Pudas stod för framspelningen.

Efter drygt sex och en halv minut kom nästa hemmautvisning och det var Jack Connolly som var lite vårdslös med sin klubba.

Luleå klarade av utvisningen, men direkt efter att laget blivit fulltaligt så gjorde Tim Söderlund 2–0 till Skellefteå.

Efter ett långt hemmaanfall så vänder Skellefteå på spelet och Pudas hittar rätt med ett kanonskott i det vänstra krysset.

När Luleå Hockey fick sin första chans i powerplay så dröjde det bara fyra (!) sekunder in i den samma innan Robin Kovacs reducerade till 1–3.

I den tredje perioden fortsatte Luleå att vara spelförande, men laget hade fortsatt lika svårt att förvalta sina chanser.

– Vi var bättre, men Skellefteå är i stort sett hundraprocentiga när de får chansen samtidigt som vi var lite slarviga i egen zon, säger tränare Thomas Berglund.

Avslutningen på matchen blev högdramatisk.

Med 3.28 kvar får Luleå ytterligare en chans i spel med en man mer.

Med 1:25 kvar av utvisningen tar Luleå Hockey timeout och direkt efter plockar man också ut Lassinantti ur målet för att spela sex mot fyra. Skellefteå lyckades dock hålla rent under utvisningen.

Med 41 sekunder kvar drog Skellefteå på sig ytterligare en utvisning.

Med 12 sekunder kvar fick Robin Kovacs ett jätteläge med i stort sett öppet mål, men avslutningen var inte bättre än att Mantas Armalis fick den i famnen.

– Vi hade chansen i dag fast vi tog den inte, konstaterar Emanuelsson besviket.

– Det var en riktigt sur torsk riktigt sur.

Matchfakta

Luleå Hockey↔2

Skellefteå AIK↔3

SHL

Målen: 0–1 (21:45) Adam Pettersson (Pudas, Holloway), 0–2 (28:50) Tim Söderlund (L Lindström, Wingerli) 0–3 (30:27) Jonathan Pudas (Söderlund, Wingerli), 1–3 (33:45) Robin Kovacs (Isac Lundeström), 2–3 (49:27) Petter Emanuelsson (Jack Connolly, Johan Harju).

Skotten: 29–12.

Publik: 6 220 (fullsatt).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Stridblom