Läs även: Guldhjälten Omark om VM-titeln och Team Omark

Linus Omark och Tre Kronor gick hela vägen i hockey-VM och vann guld efter ett oförglömligt straffdrama i Lanxess Arena.

Samtidigt, vid sidan om isen, fick supportergruppen Team Omark ett riktigt genombrott under turneringen i tyska Köln och franska huvudstaden Paris. Omark-fansen syntes frekvent både i tv-rutan och på mikrobloggen twitter. Team Omark blev omåttligt populär.

– Det var en kul grej, säger Luleå Hockey-sponsorn/fanset och tillika Minecraft-miljardären Jakob Porser, 39.

Var ni beredda på genomslaget?

– Nej (skratt). Det var vi inte. Egentligen var det bara en kul grej att vi var nere och stöttade vår lokala Luleåspelare.

Vännerna som drog igång det hela heter Petter Englund, 30, David Rautio, 31, och Robin Olsson, 27. De två sistnämnda lirade ihop med Omark under Luleå Hockey-tiden.

– Det var bara en rolig grej. Första tanken var att vi tre skulle åka på en liten grabbresa och ha kul – det blev en väldigt lyckad resa, säger barndomsvännen Petter Englund.

Under världsmästerskapet sammanstrålade kvartetten med exempelvis Linus Omarks storebror Urban Omark, 39, kusinen Patrik "Patte" Enbuske, 40, och deras gemensamme vän Mats Niva, 39.

Trion hade, precis som övriga, bokat resan till VM lite på chans i hopp om att Tre Kronor skulle gå långt i mästerskapet.

– När vi bokade hade vi ingen aning om hur det skulle bli. Man kunde ju inte veta säkert att Sverige skulle gå vidare, säger "Patte" Enbuske från Övertorneå.

– Men resan blev verkligen ett minne för livet. Vi hade tur.

Team Omark blev en stor snackis och hashtaggen #TeamOmark blev populär på twitter. Och gruppens sång, dans och allmänt positiva stämning färgade av sig på många andra fans som ville delta i hockeyfesten. Det gick till och med så långt att Team Omark fick dra igång en Omark-sång i kanadensisk tv.

– Vi hade vår Omark-sång som alla tyckte var bra. Vi gapade på bra och fixade ett bra minne för livet, säger Petter Englund som kan det där med att skriva populära hockeylåtar.

Det är nämligen han som ligger bakom den inofficiella VM-låten (Omark-sången) som Tre Kronor-spelarna ladda upp inför match med. Men framför allt är det han som har skapat "Haj och kaka" – hyllningslåten till Johan Harju och Linus Omark som släpptes i samband med duons genombrottssäsong säsongen 2008/2009. På den tiden när Harju och Omark kallades för The Övertorneå Connection.

– Jag fick nästan lite ångest när den nyskrivna låten (inofficiella VM-låten) kom ut på Aftonbladet. Det var inte tanken att den skulle nå ut så ordentligt – det var ju en plojlåt som jag hade gjort till Limpan (Omark) för att de skulle ha som uppladdningsmusik i omklädningsrummet, säger Petter Englund och skrattar.

– Men det blev ändå en kul grej. Men inte riktigt samma succé som "Haj och kaka" som vi spelade in i en studio.

Är du musiker?

– Nej. Men förr, när jag bodde i Luleå (bor numera i Stockholm), spelade jag i band. Jag har alltid hållit på med musik – men inte på professionell nivå – snarare garagenivå, säger Petter Englund som till vardags är bilförsäljare i Bromma.

Även de blågula pannbanden med texten Omark blev en hit. Bakom idén låg Jakob Porser.

– Jag beställde ihop lite tröjor, pannband och glasögon så vi kunde ha lite matchande klädsel. Sen var det rimligt att vi drog ihop en Team Omark-hashtag till det, säger han.

Porser, Petter Englund och Patrik "Patte" Enbuske är rörande överens om en sak. Det blev verkligen ett succé-VM – både på och utanför rinken.

– Vi hade skitskoj. Vi åkte ner helt förutsättningslöst och fick uppleva ett guld på plats. Alla svenska fans slutade vara "svenskar" och lade armarna om varandra, sjöng och hade roligt ihop, säger Porser.

Barndomsvännen Petter Englund:

– Vi fick uppleva mycket. Att det blev förlängning och straffar var bara bonus. Vi hade skitkul och resan blev verkligen ett minne för livet att man har fått vara på plats när Limpan och Tre Kronor vann VM-guld, säger han.