Han undvek flygkatastrofen när 44 omkom

44 människor omkom och ett helt KHL-lag blev förintat. Åtta år efter rysk hockeys värsta katastrof någonsin berättar Luleåsonen Fredrik Mikko att han kunde ha suttit ombord. "Jag hade också kunnat vara på det där planet", säger han i podcasten Ett stenkast från Delfinen.

Fredrik Mikko berättar i podcasten Ett stenkast från Delfinen om att han kunde ha suttit på flygplanet som störtade för åtta år sedan.

Fredrik Mikko berättar i podcasten Ett stenkast från Delfinen om att han kunde ha suttit på flygplanet som störtade för åtta år sedan.

Foto: Montage

Ishockey2019-11-08 05:00

Den 7 september 2011 störtade ett ryskt plan, strax efter start i Yaroslavl, på väg till Minsk för den ryska KHL-premiären. 

44 av 46 människor ombord omkom. 37 var spelare eller ledare som tillhörde KHL-klubben Lokomotiv Yaroslavl.

Målvaktstränaren Fredrik Mikko från Luleå minns händelsen väl. Han minns vilka tankar som snurrade i huvudet när han fick beskedet om flygolyckan i Ryssland.

– Om det är Lokomotiv Yaroslavl som har störtat, då måste ju Stefan Liv vara på det där planet ... och jag hade också kunnat vara på det där planet, säger Fredrik Mikko i Ett stenkast från Delfinen.

Luleåsonen berättar att han, inför den säsongen, var högaktuell som målvaktstränare för Lokomotiv Jaroslavl.

– Jag tackade nej på grund av jag inte fick tjänstledigt, säger 49-åringen som vid den tidpunkten var anställd som räddningsman i Vällingby, Stockholm.

Det var Tre Kronor-målvakten Stefan Liv som hade ringt upp honom och frågat om han var intresserad av att ansluta till KHL-klubben.

– Det kanske inte hade blivit jag ändå. Men han ville att jag skulle vara hans målvaktstränare.

Fredrik Mikko berättar att han själv var på plats i Ryssland när flygplanet störtade.

– Jag var på något sorts mindre studiebesök under två veckor i Kazan för att eventuellt kanske jobba med det laget, säger Fredrik Mikko.

När olyckan inträffade hade han inte sin mobiltelefon i närheten. När han senare kom upp till hotellrummet hade han en mängd missade telefonsamtal och meddelanden.

– Jag fick skicka tillbaka: "Det är lugnt, jag är inte där. Jag är på ett annat ställe", säger Fredrik Mikko, som var god vän med Stefan Liv som förlorade sitt liv i kraschen.

– En fantastisk person.

Flygplanet, ett Jakovlev Jak-42, ska ha lyft 7,5 meter innan det slog i en trafikfyr och började brinna för att sedan störta. Haverikommissionen fastslog att planet satte iväg för att lyfta med luftbromsen i. Konsekvensen blev att planet inte fick tillräckligt med fart och höjd, vilket gjorde att planet flög rakt in i trafikfyren.

I Ett stenkast från Delfinen pratar målvaktstränaren även om sin tid i Luleå Hockey och om hur rollen som räddningsman format honom som människa.

Samt mycket, mycket mer.

Avsnittet med Fredrik Mikko kommer att publiceras under lördagsmorgonen, och går att hitta på vår sajt, samt podcastplattformar som Acast, Spotify, Itunes och Podbean.

Fredrik Mikko är veckans gäst i podcasten Ett stenkast från Delfinen.
Fredrik Mikko är veckans gäst i podcasten Ett stenkast från Delfinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!