Därför bröt Luleå kontraktet: "Det förstörde mycket"

Initiativet att bryta kontraktet kom från Luleå Hockeys sida. Nu berättar sportchefen varför man ville göra det.

12 juni 2017 12:27

Julius Junttila kom till Luleå Hockey inför fjolårets säsong med stora förväntningar på sig. Dåvarande sportchefen Lars "Osten" Bergström sa bland annat att finländaren kunde spela både boxplay och powerplay, samt att det var en fantastisk skridskoåkare med vana av att vinna.

Men produktionen uteblev.

25-åringen stod bara för 3 mål och 8 assist på 37 matcher (slutspel inräknat). Anledningen till att det blev så få matcher hade att göra med en fraktur som han ådrog sig efter att ha täckt ett skott i en match mot Frölunda i december.

– Skadan ställde till mer än vad man tänkte. Det tar lång tid att komma tillbaka och den förstörde mycket. Annars började han säsongen piggt. Men totalt sett hade vi mycket högre förväntningar på att han skulle producera mer poäng och vara bidragande i spelet, säger Luleås assisterande general manager Ulf Engman.

När beskedet om det brutna kontraktet kom under måndagen var det ingen större skräll. Norrbottens Medias sportredaktion har tidigare rapporterat om att klubben övervägt att avsluta avtalet i förtid.

– Båda två kände väl att det inte gick så bra som vi hade hoppats på förra säsongen. Då kom vi överens, båda parter, om att vi bryter här och så försöker han hitta tillbaka i en ny klubb.

Från vem kom initiativet att bryta?

– Det kom väl från oss. Men det var i samförstånd, han var inte heller nöjd med hur det blev.

Truppen består just nu av 14 forwards och ytterligare en center ska värvas. Men sedan är den lagdelen spikad. Som sportredaktionen tidigare har avslöjat är den sista pusselbiten Joey Hishon, men det är ännu inte bekräftat av Luleå Hockey.

– Vi är inte direkt på jakt efter spelare där. Vi vill ha 15 forwards.

Så det blir ingen ersättare till Junttila?

– Nej, det blir det inte. 15 forwards känns bra, men sen vet man aldrig – det är alltid öppet hela säsongen även om man inte aktivt letar.

Och så är det en back till som ska in?

– Jo, och vi jobbar på det. Vi har en del intressanta namn, så det känns positivt på backsidan. Vi hoppas det ska vara löst inom någon vecka, säger Ulf Engman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anton Olofsson