Emma Eliasson lämnar idag besked att hon slutar spela ishockey. Sporten nådde förbundskapten Leif Boork som haft en hel del att göra med LHF/MSSK:s lagkapten genom åren – på gott och ont.

– Väldigt överraskande måste jag säga. Ingenting som jag har hört har tytt på det här. Det är ju ett stort avbräck för Luleå inte minst, säger Leif Boork och fortsätter:

– Särskilt med tanke på Luleås framfart och hennes roll i laget. Hon har varit en väldigt karismatisk personlighet – på gott och ont.

Vad menar du?

– Gott när hon varit på det humöret, men kanske också ont..hur ska jag säga... hon är en stark person i gruppen och beroende på vilken situation man befinner sig kan det vara bra eller dåligt.

De senaste åren har Emma Eliasson och Leif Boork minst sagt varit i luven på varandra angående Eliassons plats i landslaget. En plats som hon nekats av Leif Boork.

– Hennes satsning har varit lite av och till. När hon väl varit på plats har satsningen alltid varit optimal. Men det har funnits tveksamheter om närvaron och jag har tidigare sagt så att dörren är stängd men inte låst.

Leif Boork säger vidare att just kontinuiteten med närvaron vid landslagssamlingar varit ett problem inom landslaget och att man gjort kompromisser som inte fungerat tidigare.

– Det är därför jag valt att premiera de som närvarat vid alla samlingar.

När förbundskapten hunnit tänka efter så kopplar han Emma Eliasson varierande närvaro till beskedet.

– Men när man analyserar det har det funnits lite vindar som blåst åt det hållet. Emma Eliasson har haft många andra saker som hon sysslat med vid sidan av så det är klart att det inte är omöjligt att hon varit osäker på sin satsning genom åren.

Leif Boork fortsätter:

– Det är inte helt ovanligt att när idrottsutövare kommer upp lite i åren att ifrågasätta vad de ska lägga tiden på. Det kan ju ända att det dykt upp andra möjligheter i det civila livet som gör att de ställs inför ett val.

– När det gäller Emma har hon avverkat det mesta som hon kan göra inom damhockeyn.

Men Leif Boork ogillar inte Emma Eliasson.

– Många tror att jag tycker illa om henne för att jag inte tagit med henne i landslaget. Men det är just hennes närvaro på olika samlingar som varit orsaken.

Nu försvinner ju den chansen, men hade du velat se Emma Eliasson i landslaget i framtiden?

– Jag vill inte kommentera den frågan. Det finns som jag sagt tidigare en hel del saker som diskuterats oss emellan som jag inte redovisat. Därför vill jag inte säga något om det. Jag konstaterar helt enkelt att beskedet kom lite överraskande.

Vad tror du att er konflikt haft för betydelse i hennes beslut?

– Det är en fråga du måste ställa till henne. Hon har ju haft en stor roll i Luleå och med SM-guldet..nej, jag kan inte svara på den frågan, det måste hon själv göra.

Vad beskedet innebär för Luleå Hockeys del, utom att laget nu måste hitta en ny lagkapten, är inte klart, då Emma Eliasson hade ett år kvar på kontraktet.

– Emma Eliasson har ju varit en galjonsfigur för klubben och att hon slutar på det här sättet är på ett sätt väldigt anmärkningsvärt, säger Leif Boork.