Beskedet: Patrick Cehlins sjukskrivning förlängs

Patrick Cehlins sjukskrivning förlängs, men Luleåstjärnan är ändå optimistisk. "Det går åt rätt håll", säger Cehlin.

21 december 2018 11:34

Den 12 oktober meddelade Patrick Cehlin att han tar en time out från ishockeyn för att genomgå ett rehabiliteringsprogram fram till årsskiftet. Därefter har han fått hjälp av idrottsskadespecialisten Leif Sockander vid EBC (European brain center) som sedan 1985 varit inriktad på just hjärnskakningar inom idrotten. Trots att Cehlin varit optimistisk om framtiden så berättar han nu att han inte är redo för att börja träna med laget efter nyår.

– Nej det är jag inte, utan det kommer i så fall bli längre fram. Fortfarande så måste de här värdena upp på de nivåer som dem tycker att de ska vara på för en högpresterande idrottsman, säger Cehlin.

Samtidigt berättar 27-åringen att han har sett förbättringar i testerna på EBC och att han därmed får öka på träningsgraden något.

– Det här stället som jag har kommit till håller på mycket med nervsystemet och såna saker som måste flyta på för att man ska må bra. De har ett testverktyg där man gör ex antal olika tester. Senast jag var ner gjorde jag de testerna och fick med mig lite grejer hem att jobba på som inte var tillräckligt bra. Nu var jag nere igen och gjorde de här testerna och fick ett bättre resultat på vissa grejer som är bra. Jag får ta nästa steg i själva på rehaben och börja röra på mig lite mera. Det går åt rätt håll.

– Nästa steg blir väl att jag får börja röra på mig lite mera. Lite mera träning. Det har varit ganska lugnt sen senast, de ville vänta och se att det går framåt och det var därför jag åkte ner och gjorde de här testerna nu. Det kommer inte vara att jag kan börja träna med laget än riktigt, utan det kommer fortfarande vara på egen hand.

Cehlin är trots beskedet från EBC positiv till sin rehab och optimistisk för framtiden, men han menar att sådana här saker tar sin tid.

– Det går framåt. Jag mår bättre liksom, men det är fortfarande saker som jag måste bli bättre på för att jag ska må hundra procent. Därför är de här testverktygen väldigt bra. Såna här saker tar ju tid och istället för att gå och vänta på tomten lite och inte göra någonting så finns det saker man kan göra för att försöka skynda välmåendet och komma tillbaka. Det ger mig själv en lite lugnande känsla att det finns saker att göra istället för att man bara går och väntar.

För tillfället befinner sig Cehlin i Stockholm, där han ska fira julen med familjen, men sen är planen att komma tillbaka till Luleå innan det återigen bär iväg till Göteborg och EBC.

– Först och främst ska jag åka upp till Luleå här i början av januari och vara där uppe. Sen förhoppningsvis ska jag ner i slutet på januari igen och vara där lite längre för tester igen och även behandling då.

Luleå Hockeys sportchef Ulf Engman berättar att det är väldigt svårt att sätta en tidsplan på Cehlin och att man helt enkelt inte vet när han kan vara spelklar igen.

– Det går ju som inte att sätta en plan på en sån här skada. Det är ju inte som om man bryter benet, då det oftast är väldigt lätt att veta hur lång en rehabperiod är. Det här hänger ju hela tiden på hur han mår och hur han svarar på de här testerna. Det är ju den värsta sortens skador för alla inblandade eftersom det är så stor osäkerhet, man vet ju helt enkelt inte, säger Engman och fortsätter:

– Det går ju åt rätt håll, men man vill ju samtidigt vara väldigt försiktig med det här. Det är ju rätt allvarligt när han har haft det så länge så man vill ju verkligen att han är hundra innan han spelar igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Öhman