Backen efter inledningen: "Är mentalt tufft"

Joonas Jalvanti har fått begränsat med speltid under inledningen av säsongen, men fick chansen under veckan mot Bern och Djurgården. "Du får en bättre känsla för spelet och matchen när du får spela fler minuter", säger den defensive backen.

Joonas Jalvanti har fått begränsat med speltid i inledningen av säsongen.

Joonas Jalvanti har fått begränsat med speltid i inledningen av säsongen.

Foto: Simon Jakobsson

Ishockey2019-11-16 11:00

Under de första matcherna har den finske backen spelat drygt sju minuter per match, suttit en hel del på bänken och agerat extraback.

Nu berättar Jalvanti om den tuffa tiden, där han har fått stå en hel del utanför laget.

– Det är svårt att göra något på isen om du bara spelar några enstaka minuter. Men varje match har jag gjort mitt bästa. Det är inte lätt att vara i en sådan situation, säger Joonas Jalvanti.

Hur har den här tiden varit?

– Det är mentalt tufft, men jag ska inte tänka på det så mycket. Jag ska bara göra mitt jobb varje dag, varje träning. Någon dag, någon match ska jag ha mer istid, när jag gör mitt jobb och allt som står i min makt för att nå dit. Om jag gör det bra kommer jag få mer istid.

När du inte får mycket speltid, börjar du spela enkelt och utan risker.

Det gör att du inte utvecklas särskilt mycket som spelare, menar Jalvanti.

– Det är egentligen vad det handlar om. När jag kommer på isen efter att jag inte har spelat så mycket. Då måste jag spela ganska säkert, utan misstag. Det är inte en lätt situation. Du är inte så varm när du sitter på bänken, tappar känslan för matchen. Det är vad det är och det som har varit har varit. 

När Erik Gustafsson var sjuk och Oscar Engsund fick matchstraff öppnade det upp sig för den finländske backen, när Luleå Hockey spelade mot Bern och Djurgården.

Nästan 33 minuter på två matcher var mest för säsongen.

– Jag tycker att det var två stabila insatser från min sida. Du får en bättre känsla för spelet och matchen när du får spela fler minuter. Jag tycker att jag har spelat bättre när jag fått spela mer, säger han.

Trots den begränsade speltiden i inledningen, är målsättningen och ambitionen fortfarande att avsluta säsongen i Norrbotten och med Luleå Hockey.

– Så klart. Jag är fortfarande här och jag vill vara här. Jag gör mitt bästa varje dag och hoppas att få mer speltid någon dag. Nu har jag spelat mer och de här två matcherna har varit riktigt roliga. Att få mycket istid är egentligen det viktigaste inom hockeyn.

Det här blir den tredje säsongen i Luleå Hockey för Joonas Jalvanti.

Den här säsongen har han spelat tolv matcher, gjort en assist och ligger plus två i plus/minus-statistiken. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!