Handelssuccén: Omsättningen har ökat med 30 procent

Många av lanthandlarna i länet upplever ett uppsving. Det är bråda dagar för Hillevi Sandström som driver Niemisels livs.

Det är bråda dagar för Hillevi Sandström som driver Niemisels livs.

Det är bråda dagar för Hillevi Sandström som driver Niemisels livs.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå2020-06-01 11:00

För många företag har coronapandemin inneburit en mycket kraftig nedgång. Det finns dock undantag. Lanthandlare runt om i länet ser istället en försäljningsökning. Hillevi Sandström i Niemisel i Norrbotten driver en liten matvaruaffär i lokalerna där gamla Konsum en gång låg.

– Jag möter många kunder som gruvar sig för att åka in till städerna för att handla. De upplever det här som tryggare, säger hon. 

De som inte kommer till hennes affär i Niemisel kan i stället ringa in sin beställning. Den här eftermiddagen levererar hon ut varor till bland annat byarna i Bjurådalen och Vitådalen. Makarna Göran och Monika Hansson i byn Kvarnberg i övre Vitådalen har nyttjat hennes tjänster under en tid.

– Man kan inte begära mer. I går ringde vi in och sa vad vi ville handla och i dag är hon här. Det är ju fantastiskt att få den här servicen, säger Göran Hansson. 

Hillevi Sandström möter sina kunder men de ser till att hålla distans mellan varandra. Det hinner ändå byta några ord i samband med överlämnandet. 

– Hos andra ställer jag bara matvarorna på bron och tutar så de vet när jag har levererat, berättar hon. 

Hon försöker att vara flexibel och ställa upp för sina kunder i största möjliga mån. 

– Vi har ett konto hos henne och sedan betalar vi via bankgirot en gång i månaden. Det kan inte bli så mycket smidigare än så här, säger Göran Hansson. 

– Andra väljer att betala med Swish, inflikar Hillevi Sandström. 

Utkörningen har dubblerats vilket också leder till mer arbete. Hon har också ett förhållande stort området som hon måste nå ut till. 

– Nu ska jag vidare upp till Långselsedet. Jag skulle väl tro att det ligger ungefär fyra mil från Niemisel där jag har butiken, säger hon.

Hennes omsättning har ökat med cirka 30 procent sedan coronapandemins utbrott. När människor snart åker ut till sina sommarstugor kan försäljningen komma att öka ytterligare. 

– Det blir tolv timmars arbetsdag innan jag är färdig. Men det är nog ofta så vardagen ser ut för en liten företagare på landsbygden. Blir det ännu mer arbete kan det bli tal om att anställa ytterligare någon, säger hon. 

Hon ler när hon får höra de fina omdömen som hon får från bland andra Göran och Monika Hansson: 

– Det är ju roligt att vara uppskattad, det är det. Det är också på servicen man vinner som liten handlare. Man kan inte konkurrera med priser men man kan försöka att ge det där lilla extra. 

Göran Hansson och Monica Hansson i byn Kvarnberg i övre Vitådalen lovprisar servicen de får från lanthandeln i Niemisel.
Göran Hansson och Monica Hansson i byn Kvarnberg i övre Vitådalen lovprisar servicen de får från lanthandeln i Niemisel.
Karta: Niemisel
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!