Svartmögel upptäckt i ishall – framtiden oviss

Efter provtagningar i en vägg i anslutning till ett omklädningsrum står det nu klart att Sunderby ishall har drabbats av svartmögel. Ytterligare provtagningar väntar i andra delar av hallen för att se omfattningen av angreppet.

Sunderby ishall (Arkivbild).

Sunderby ishall (Arkivbild).

Foto: Kurt Engström

Ishockey2020-04-30 07:00

Heikki Viitaniemi är servicetekniker i Sunderby ishall och berättar om upptäckten:

– Det var några som hade spelat med puck inne i omklädningsrummet och någon hade skjutit hål i väggen där. Sen när vi forskade lite mer insåg vi att det var svartmögel i hela väggen där, säger Viitaniemi.

Sunderby ishall hade hur som helst stängts ned under torsdagen vilket var planerat sedan länge. Isaggregatet kommer stängas ned och kommer komma igång om fem veckor lagom till målvaktsverkstan, som är det första inledande sommarlägret i Sunderby ishall. Om ni inte coronaviruset eller mögelproblematiken kommer ställa till det.

Men för att förstå omfattningen av mögelangreppet har nu Luleå kommun tillkallat experter inom området som kommer undersöka hela hallen den kommande veckan.

– Vi vet inte om det ser likadant ut i andra väggar i de andra omklädningsrummen med det kommer en firma som kommer provborra. I värsta fall kan det bli att vi får riva mycket under sommaren, säger Heikki Viitaniemi.

Stängningen av ishallen har alltså ingenting med möglet att göra men det finns ändå en oro över framtiden i ishallen.

– Vi måste förstås forska hur det ser ut i andra väggar. Är det flera väggar som drabbats blir det ett jäkla stort jobb, det tar länge att torka om det är mögel i fler väggar Det är ett ganska ovisst läge just nu, säger Heikki Viitaniemi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!