Vi måste sätta ner foten mot svinen

22 oktober 2019 06:00

När skall vi män sätta ner foten?
När män gör som män tror att de alltid kan göra mot kvinnor när männen sitter med makt och i ”rätt” positioner. För att män är just män och därmed tror sig äga rätten att göra vad de vill. Var står då vi andra män som inte är så? Var är våra röster som säger att nu får det vara bra? Och varför är det så när just en viss man beter sig svinigt, blir avslöjade för att vara kränkande i sitt sätt att vara så mörkas det just för att det är ”han”? 

Varje dag går massor av kvinnor tyvärr med ”klump i magen”, med vetskapen att det blir en ny dag med sexistiska skämt och kränkande kommentarer eller att de rent av kanske blir tvungna att sätta sig i en vidrig situation för att få behålla jobbet – utan att vi MÄN säger ett skit om hur dessa ”män” faktiskt beter sig!
Och när kvinnor äntligen hittar styrka i sig själva och väljer att kliva fram med sanningen är nästa utmaning att bli trodd. 

Då börjar nästa kränkning. ”Nej, inte han som är så bra.” ”Det måste vara henne det är något konstigt med, han skämtade ju bara.” ”Jag har känt honom länge och han skulle aldrig göra så.”


Låt oss göra en sak kristallklar! Detta är ingen kvinnofråga!
Det är en mansfråga!
Det är aldrig hur mannen menade som är det som spelar roll, utan hur de utsatta upplevde det! 

Det är aldrig mannen som är offer i en sådan situation! Och kan vi snälla lägga ner skitursäkten ”jamen det var ju ett skämt!”
Och nej! Det ska verkligen inte ha någon betydelse om män som kränker, trakasserar eller utsätter en kvinna eller kvinnor för sitt vidriga beteende är en lagerarbetare, företagare, politiker eller någon annan höjdare! Men ändå så spelar det tydligt roll. Tystnad om det är en högt upp i en organisation. Upprördhet om en lägre placerad gör samma. Har vi män redan glömt #metoo och hur samt varför denna så viktiga rörelse började? En rörelse som inte ska behövas egentligen, men så länge vi män inte sätter ner foten och säger ifrån kommer den fortsätta behövas. Tyvärr.
 

Jag har som man nu fått nog! Män som kränker och utsätter kvinnor för sexuella trakasserier och som tror sig äga för att de har makt, pengar, positioner eller vill visa sig ”starka” ska stoppas! Ska avslöjas och plockas bort från sina positioner! Det är dags för oss män att göra något åt det som pågår! Sätta ner foten och inse att det är vi MÄN som måste och ska börja skapa en förändring och stå på kvinnornas sida – inte förövarens! Det är dags att vi män som ser detta pågå i vår närhet öppnar käften och säger ifrån!

André Bengtsson, Folkbildare och föreläsare


 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Opinionsmaterial