Trafikpropp väntar kring Södra hamn

Det lär bli trångt längs Södra hamnleden när hela stadsbyggnadsförvaltningen ska flytta in i Arbetsförmedlingens gamla lokaler.

Det lär bli trångt längs Södra hamnleden när hela stadsbyggnadsförvaltningen ska flytta in i Arbetsförmedlingens gamla lokaler.

Foto: Lotten Vallgårda

Insändare2019-10-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu kommer Luleå kommun att få brottas med trafikproblemen för egen del på Södra hamn. Det blir politik i praktiken. Stadsbyggnadsförvaltningen skall samla sina olika kontor och anställda och flytta till AF:s tidigare lokaler på Södra hamn. Det handlar om drygt 230 anställda.

Jag har tidigare kritiserat trafiksituationen i området där proppen är korsningen med trafikljus mot Södra hamnleden. Problemen växer varje dag i takt med att Kuststad byggs. När den tredje etappen av Kuststad är klar kommer hundratals människor att bo där. 

När nu hela stadsbyggnadsförvaltningen fyller på området kommer trafiksituationen att bli kaotisk. Man undrar om den egna nämnden, stadsbyggnadsnämnden, har någon koll? 

Tidigare har nämndens ordförande Anja Johansson (S) sagt att man skall minska Södra hamnledens fyra körfält till ett i vardera riktning. Det bör också framhållas att en ny matmarknad byggs i området tillsammans med ett nytt stort hus för lägenheter. Södra hamnleden är den enda förbindelsen. Det blir mycket bilar! 

Anja Johansson ska minska trafiken genom att halvera tillgängliga körfält. Stadsbyggnadsnämnden ordförande går inte i takt med tiden och med de övriga beslut hon och nämnden har tagit. Det lär bli andra tongångar i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige vad det lider. Det är bra att den egna förvaltningen nu själva får praktisera att köra in och ut från området till Södra hamnleden. Förvaltningens personal kanske kommer att instämma i vad medparten av Luleåborna tycker om nämndens ambitioner. Ogenomförbart!

Ugglan


 

Karta: Södra Hamn