Tandvården håller inte sitt avtal

På två år skulle skribenten i bästa fall få två undersökningar av tandhygienist för 10 000 inbetalda kronor om hen tecknade avtal med Folktandvården i region Norrbotten.

På två år skulle skribenten i bästa fall få två undersökningar av tandhygienist för 10 000 inbetalda kronor om hen tecknade avtal med Folktandvården i region Norrbotten.

Foto: Martina Holmberg

Insändare2019-09-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 18 september skrev Jesper Nilsson en artikel i Norrbottens-Kuriren med rubriken "Stopp för att teckna nya tandvårdsavtal". Han hade intervjuat Tomas Josefsson, divisionschef för Folktandvården i Luleå. Josefsson säger att patienter som har frisktandvårdsavtal bland annat får undersökningar och lagningar regelbundet varje år samt att patienterna har rätt till en undersökning av tandläkare varje år. 

Jag har flyttat från Stockholm till Luleå för några år sedan och då flyttades mitt frisktandvårdsavtal, som jag hade med Folktandvården Stockholm, till Luleå. I Stockholm blev jag kallad till undersökning varje år. I Luleå har jag aldrig fått komma på undersökning varje år. Här har jag först fått en preliminär tid för undersökning med två års intervaller, tid som man dessutom har skjutit upp ytterligare med ca ett halvt år. När jag väl kommit till undersökning fick jag inte undersökningen gjord av tandläkare utan av tandhygienist trots att jag vid flertalet tillfällen poängterat att med Frisktandvårdsavtal har jag rätt att bli undersökt av tandläkare. Det är ju billigare för Folktandvården att låta en tandhygienist utföra undersökningen!

Värt att notera är att alla premiegrupper i Region Norrbotten har högre priser än i Stockholm.

När mitt Frisktandvårdsavtal med Stockholm löpte ut, som jag hade haft i decennier, erbjöd tandläkaren mig att teckna ett avtal med Region Norrbotten. Jag hade förväntat mig en lägre premiegrupp eftersom jag i princip endast utnyttjat Folktandvården i Luleå för undersökningar. Men så blev det inte. Hon sade att jag skulle flyttas upp två premiegrupper vilket skulle innebära betydligt högre kostnad för mig. 

Att sluta ett Frisktandvårdsavtal med Folktandvården Region Norrbotten skulle kosta mig mer än 10.000 kr för två år, och för det priset får jag i bästa fall två undersökningar utförd av tandhygienist! 

Bättre stämma i bäcken än i ån