Söndagsöppet hotar knappast folkhälsan

Den restriktiva svenska alkoholpolitiken hotas inte av att inrikesmonopolbolaget håller öppet på söndagarna. Faran, både för Systembolaget och folkhälsan, utgörs snarare av den helt okontrollerbara försäljningen av importsprit som sker i bagageluckor och garage.

17 september 2019 06:00

Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider hävdar (13/9) att Moderaternas förslag om att utreda söndagsöppet på Systembolaget ”är högerpopulistiskt och det uttrycker egoismen hos de privilegierade samhällsklasserna: Kosta vad det kosta vill i mänskligt lidande, men Systemet ska vara öppet och jag ska kunna handla vad jag vill när jag vill! Jag har svårt att förstå mig på den egoismen. Själv anser jag att det var fel redan att öppna Systembolaget på lördagar.”

Om detta kan sägas mycket.

Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Karin Rågsjö påstår att ”det finns tusen rapporter av forskare som visar att ju mer alkohol man säljer desto mer skador får vi” (SR, 13/9).

Socialminister Lena Hallengren (S) säger: ”All den erfarenhet och forskning som finns på området som säger att om vi ökar tillgängligheten så vet vi också att det ökar konsumtionen och det ökar också alkoholkostnader och skador” (SR, 13/9),.

Snacket om att ökad tillgänglighet automatiskt leder till ökad konsumtion står i bjärt kontrast till de senaste studierna om svenska folkets dryckesvanor.

Fakta är att dagens alkoholkonsumtion i Sverige är den lägsta sedan mätningarna började genomföras 2001, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Under samma tid har utbudet och tillgängligheten till alkohol ökat dramatiskt.

Systembolagsbutikerna har blivit fler och de håller öppet på lördagarna. Öl- och vinreklam är tillåten i dagspress och tidskrifter. Det är möjligt att frakta in nästan hur mycket alkohol som helst till Sverige när man passerar gränsen från ett annat EU-land. Fler restauranger har serveringstillstånd och generösare öppettider. Systembolaget har utökat sin verksamhet med att köra hem vin, sprit och öl till kunder som inte längre behöver ta sig till en butik eller ett ombud.

Den samlade vänsterns påstående att söndagsöppet på Systembolaget, vilket Moderaterna vill utreda, skulle innebära så svåra konsekvenser för folkhälsan att det inte kan tillåtas är en aning magstarkt.

Den restriktiva alkoholpolitiken hotas inte av att inrikesmonopolbolaget håller öppet på söndagarna. Faran, både för Systemet och folkhälsan, utgörs snarare av den helt okontrollerbara försäljningen av importsprit som sker i bagageluckor och garage.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Eriksson