Pensionerna på väg mot botten

19 mars 2019 06:00

”Systemet blev mer generöst än vi tänkt”. Fundera på vilka som omfattas av ordet ”vi”.

Från propagandaministeriet utgick ett påbud till pensionsmyndigheten om att de ska bli bättre på att övertyga folket i positiv anda om pensionsreformen.

”Pensionsmyndigheten: Sluta vara oroliga för pensionen. Gå inte omkring och oroa dig över pensionen i onödan. Det är ett råd som Sten Eriksson vid Pensionsmyndigheten vill förmedla. Han anser att en förklaring till oron är oseriösa företag”.

Jag påstår att en annan förklaring är att folk tittar på den faktiska pensionen som utbetalas och som riksdagen bestämt är en lämplig nivå åt folk som arbetat i över 40 år, eller som Bo Könberg sade; ”svensken får den pension han eller hon förtjänar”.

Det här kunde man läsa år 2010 innan bromsen satte in tre gånger för de svenska pensionärerna.

I nuläget ligger de svenska pensionsnivåerna strax under genomsnittet. Men om 40 år kommer nivåerna ligga EU:s absoluta bottennivå. De svenska pensionerna är på väg att bli näst sämst i EU. Det visar en rapport som EU:s finansministrar nyligen diskuterat och som tidningen Riksdag & Departement tagit del av. För två år sedan fick en pensionär i snitt 65 procent av slutlönen i pension.

Enligt rapporten kommer nivån att vara nere på 48,2 procent år 2048, skriver R&D. Det är den näst lägsta nivån. Bara Estland kommer att ha lägre nivå.

Ulf Andersson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!