Mer luckor än gräns

Ett land som inte kan kontrollera sina gränser är en stat som håller på att avskaffa sig själv.

9 april 2019 06:00

I höstas fick Sverige skarp kritik i en Schengen-rapport som läcktes och som påpekade att de svenska gränskontrollerna var dåligt bemannade, hade bristande arbetsmetoder samt att personalen saknade nödvändig utbildning och till exempel inte klarade av att identifiera falska dokument. Rapporten kritiserade även den bristande strukturen och enigheten mellan ansvariga myndigheter som Polisen, Tullverket, Kustbevakningen och Migrationsverket. Gränspolisens chef förklarade att omorganisationen av Polisen hade medfört att det arbetet försvunnit från dagordningen och därmed även möjligheten att förbättra det.

Nyligen rapporterades att kriminella organisationer har infiltrerat företag som arbetar med säkerhetskontrollerna på Arlanda. Syftet misstänks vara att säkra flödet av illegala varor och svarta pengar in och ut ur landet. Penningtvätt är avgörande för kriminellas möjligheter att tjäna på sina brott så det är ingen anmärkningsvärd utveckling i sig. Personal har av Polisen identifierats ha både kriminellt leverne och kopplingar till alltifrån motorcykelgäng till radikaliserade grupper. Om problemet är så stort på Arlanda kan det befaras förekomma även på andra av landets flygplatser med internationella flygningar.

I helgen greps oberoende av varandra två män på Arlanda misstänkta för penningtvättsbrott. De ska ha försökt föra ut stora summor kontanter men fastnat i säkerhetskontrollerna. En av männen lär ha haft 150 000 brittiska pund på sig. Möjligen försökte de sig på att smuggla ut pengarna utan att betala någon av organisationerna med personal på flygplatsen. Sådant ses inte med blida ögon.

Säkert är dock att de inte togs på grund av regeringens arbete som fortsätter att vara av rent retorisk art. Bristen på konkreta åtgärder på så allvarliga problem är beklämmande.

Därtill är situationen sannolikt ännu värre än vad som redan är känt. I söndags rapporterade SVT att ett halvt ton kokain stoppades vid den svenska gränsen under 2018 (7/4). Polisen varnar för att kriminella nätverk har infiltrerat fruktgrossister för att smuggla in kokain i landet.

Personer, pengar och varor som inte har något att göra i landet har ändå inget problem att ta sig in i, eller för den delen ut ur, landet. Ett land som inte kan kontrollera sina gränser är en stat som håller på att avskaffa sig själv. Det är inte acceptabelt. Berörda myndigheter behöver få de resurser som krävs för att säkra gränserna på godtagbart sätt innan en enda krona går till något som regeringen och dess stödpartier anser är en rolig satsning.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!