Man måste anpassa hastigheten efter väglaget

Sex schweiziska turister omkom i den svåra olyckan längs väg 395.

Sex schweiziska turister omkom i den svåra olyckan längs väg 395.

Foto: Thomas Lövgren

Insändare2019-09-28 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som såg Uppdrag gransknings program om den tragiska olyckan i Masugnsbyn samt vi som färdas på den aktuella sträckan anser att olyckan hade kunnat undvikas om inte den farliga kurvan fanns och vi hoppas att ombyggnationen av vägen sker snarast.

Däremot har jag en synpunkt på hur saker ibland framställs och framförallt detta med hastigheter. Högsta tillåtna hastighet innebär ju inte att man alltid skall köra den.

Väglaget med halka, snörök, mörker, viltvarningar måste avgöra vilken hastighet vi håller. Därvidlag ankommer det nog på oss själva och inte bara ge skulden till Trafikverket.

Jag kör även längre sträckor ner till Luleå, Piteå, Haparanda och andra ställen. Vi kör bil ibland genom vårt vackra land och varje gång lägger jag märke till hänsynslösa idioter som inte bara kör högsta tillåtna hastighet utan mycket utöver och med farliga omkörningar. Dessa idioter som oftast är unga män i antingen ”muskelbilar” eller i olika företagsbilar utsätter medtrafikanter för livsfara hela tiden.

Visst ska allt förebyggas så mycket som är möjligt men ansvaret att som förare anpassa hastigheten och inte anse att man skall minst ligga på den högsta tillåtna.

Jan-Erik Blomqvist i Pajala (som säkert ”syndat själv”)