Kampen ger nya krafter

21 maj 2019 06:00

Gör om! Gör rätt! Skolkampen i Luleå ger nya krafter. Allt var inte dåligt under de över 30 år jag arbetade som lärare innan jag blev utbränd efter bland annat över 20 års pendling mellan Luleå och Boden. Vänner beskrev mig som att jag gått in i ett svart hål, tyckte jag skulle sluta och börja studera igen. Men vad gör man, som ensamförsörjare med familj och barn?

Nu är det inte mig det handlar om, utan nya generationer av barn och de människor som i kärlek fött barn till världen. ”Vad är meningen med livet?” läste jag i rubriken till en stark insändare i Kuriren den 16 maj.

Genom skolkampen har jag fått en tilltro till skolan och det arbete jag utbildade mig till om än även jag fått tänka om och vill ha en annan skola än den jag arbetade i.

Men det jag ser är att skolstriden är som en skarp kniv som skär genom socialdemokratin i Luleå. Men det är inte bara budgeten det handlar om utan frågan om samhällssyn. Luleå kommuns ledning förespråkar återigen ”stordriftens fördelar” som när de i början av 1970-talet drev frågan om en stor gymnasiefabrik i Midskogen, med över tusen elever där förebilden var Dragonskolan i Umeå. Då bildades föreningen SAMS - Storskolan Alla Måste Stoppa av elever och lärare vid Hermelinskolan i Luleå.

Det blev ingen sådan skola och skogen finns kvar med ett äldreboende på en del av tomtmarken. För många är detta glömt, eftersom historien inte finns sökbar på internet utan enbart i papperstidningarnas arkiv eller på mikrofilm.

Nu driver Luleå kommun frågan igen med en ny generation glömska politiker, som har nya smörade visioner om framtidens skola som de marknadsför i ett glättat annonsblad.

Gör om! Gör rätt! Skriv på namninsamlingen som kräver en folkomröstning om skolpolitiken!

Bror Kajsajuntti

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!