Johan Eriksson: En konsekvens av den förda politiken

19 november 2019 06:00

Gängkriminaliteten och dödsskjutningarna har inte med flyktinginvandringen att göra, sade statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju i SVT:s Agenda på söndagskvällen. Att det skjuts och sprängs som aldrig förr beror inte på etnicitet och kultur.

Det är både rätt och fel.

Rätt – i meningen att det finns många olika typer av aktörer och grupperingar som begår grova brott för att göra ekonomisk vinst.

Några baseras på ett gemensamt ursprung eller uppväxtplats. Andra på lojaliteten till en kriminell motorcykelklubb. Vissa kan vara ideologiskt eller religiöst motiverade. Somliga kriminella nätverk har bildats av dömda brottslingar som kommit att tillbringa tid på samma fängelse.

Fel – i meningen att det stora svenska flyktingmottagandet, i kombination med en uselt fungerande integration, lett till mer fattigdom, förslumning och utanförskap vilket utgör en grogrund för rekryteringen till gängen.

Egentligen är det ganska enkelt. Om hundratusentals individer, varav många är unga män, med begränsad utbildningsbakgrund och svaga kontaktnät kommer till ett nytt land där de inte kan språket eller de kulturella koderna så är risken större att de hamnar i kriminalitet. Särskilt om de stannar kvar i så kallade utanförskapsområden med hög arbetslöshet och låga skolresultat.

”Segregationen”, som Stefan Löfven snarare än flyktinginvandringen lyfter fram som den viktigaste bakomliggande orsaken till varför Sverige är värst i Västeuropa när det gäller antalet unga människor som blir skjutna, är en följd av den förda politiken.

Ett helt grundläggande faktum som Löfven pinsamt nog inte alls ville kännas vid i Agenda. Trots upprepade försök från programledaren Anders Holmberg att ställa statsministern till svars vägrade han att erkänna att regeringen kunde ha gjort något annorlunda.

Oviljan att ärligt medge att det med asylinvandringen kommer stora svårigheter är en viktig förklaring till varför Socialdemokraterna tappar väljare. Attityden av ofelbarhet sprider heller ingen optimism om att regeringen är kapabel att göra något åt problemen.

Samtidigt skakas Sverige av bomdåd och mord på öppen gata. Gängkriminaliteten vinner terräng samtidigt som antalet poliser blir färre. Och medan kommunerna larmar om att pengarna är slut så beviljar Sverige fortfarande mångdubbelt fler uppehållstillstånd än de övriga nordiska länderna gör tillsammans.

Krönika

Johan Eriksson
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Eriksson Politisk redaktör