Jakten på profit är orsaken till klimatkrisen

"Klimatkrisen är orsakad av kapitalismen i de rika länderna men drabbar hårdast de fattiga", skriver Lars O. Nilsson.

"Klimatkrisen är orsakad av kapitalismen i de rika länderna men drabbar hårdast de fattiga", skriver Lars O. Nilsson.

Foto: Fredrik Sandberg

Insändare2019-09-17 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läget är allvarligt. Vi står på randen av en klimatkatastrof. Men det finns hopp ännu. Men inte många makthavare vill erkänna att grundproblemet är den världsomspännande jakten på profit som den kapitalistiska marknadsekonomin upprätthåller. 

Klimatkrisen är orsakad av kapitalismen i de rika länderna men den drabbar hårdast de fattiga ländernas fattiga med torka, översvämningar, stormar och andra naturkatastrofer. Krisen är global och kan bara lösas på ett globalt plan. Man vet vad som måste göras ; förbjuda utsläpp av växthusgaser, stoppa överförbrukningen av naturtillgångar, stoppa den sanslösa nedsmutsningen av jord, vatten och atmosfär med giftiga kemikalier, stoppa avfall som inte kan återvinnas av naturen, stoppa förstörelsen av den biologiska mångfalden och säkra rätten för andra arter. 

Lösningar av den ekologiska krisen är helt uppenbara men det tillåts inte nödvändiga åtgärder för att förhindra sammanbrottet så länge vi lever under kapitalismen. Det hjälps inte med lite handel med utsläppsrätter eller lite koldioxidskatt.


Det finns ingen annan väg än att nationalisera och socialisera det mesta av näringslivet, och direkt planera det mesta av den globala industriekonomin. Jorden behöver socialism med en planerad ekonomi, som säkrar ett hållbart, rättvist och klimatvänligt samhälle.
Med 7,5 miljarder människor hopträngda på en liten planet, som håller på att få ont om resurser, med städer som försvinner under väldiga moln av föroreningar, med smältande glaciärer och istäcken och arter som dör ut varenda timme så behöver vi förtvivlat en plan för att undgå ekologiskt sammanbrott. 
 

Samtidigt pågår en politisk högervridning i Europa och Nordamerika. Dess anhängare vill dela upp mänskligheten efter ras och ställning, och ses av en del som ett alternativ till den nödvändiga socialismen. Därför är det nödvändigt med en antifascistisk offensiv för mänsklighetens och Jordens skull.