Jag vill inte äga oljeaktier

AP-fonderna har många miljoner i kol- och oljebolag.

AP-fonderna har många miljoner i kol- och oljebolag.

Foto: Jacob Ford

Insändare2019-11-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är en av de många som äger aktier i kol- och oljebolag. Ändå ser jag mig som en miljövän och har ingen lust alls att stödja dessa klimatförstörande företag. Så hur har detta gått till?
Svaret är enkelt: det är mina pensionspengar som mot min vilja investerats i fossilbranschen. Första AP-fonden har till exempel 346 miljoner kronor i det brasilianska oljebolaget Petrobras, medan tredje AP-fonden har 1072 miljoner i Royal Dutch Shell och Fjärde AP-fonden har 857 miljoner i ExxonMobil.
De här miljoninvesteringarna finns kvar trots att AP-fonderna numera har nya regler som kräver ”ansvarsfulla investeringar” och ett tydligare fokus på hållbarhet. Att äga aktier i företag vars arbete underminerar både Parisavtalet och Sveriges klimatpolitik är dock knappast ansvarsfullt. Det är inte ens en bra idé ekonomiskt sett. Med allt snabbare klimatförändringar kommer det att bli uppenbart att de olje- och kolfyndigheter som företagen äger måste stanna i marken – och då kommer ju aktiernas värde snabbt att rasa.
AP-fonderna själva hävdar att de försöker påverka bolagen via sitt aktieägande. Men det lär aldrig leda till mer än kosmetiska förändringar. Det enda raka är att skärpa kraven på AP-fonderna ännu mer, så att de gör sig av med sina innehav i kol och olja. Bara på så sätt kan alla vi som bryr oss om klimatet slippa känna oss delaktiga i fossilindustrins klimatförstörande verksamhet.

Ingela Björck