Fria ord: Sluta med hat och skitprat

29 februari 2020 06:00

Med anledning av de skjutna renar som påträffats både i Kalix och utefter E10, jag hoppas det ej har något samband, vilket det troligtvis har. Jag vill framföra följande:

På 1970-talet flyttade vi till Kiruna, detta fantastiska ställe med otroligt trevliga människor. Men det var där vi fick höra många nedsättande kommentarer både om renar och om samer.

Efter tio år där flyttade vi ner mot kusten. Då ville vi så gärna se hur hanteringen av renar gick till och vi fick möjlighet att köpa ett renmärke. Det var då man såg hur otroligt mycket arbete som läggs ner på renarna av renägare. Varje dag jobbas det, ibland sena nätter och dygnet runt under exempelvis renräkningar och kalvmärkning.

Ett fantastiskt arbete utförs för dessa fantastiskt vackra djur som vi skall vara glada och tacksamma över att de finns i vår bild av länet och framförallt alla turisternas uppfattning av länet.Länet skulle bli en stor attraktion fattigare om dessa djur ej fanns i bilden.

Detta tycker jag vi skall tänka på. Sluta med allt hat och skitprat om både samer och renar. Tyvärr får man konstatera att vi här uppe inte kan se våra tillgångar. Om det är avundsjuka eller rasism vet jag inte, men det tål att tänka på.

Vi som inte tycker om jakt men som accepterar både älgjakt och andra former av jakt, ingen av oss har nog ens kommit på tanken att vi skulle skjuta jakthundar för att husse jagar älg!!!

Så varför detta djurplågeri bara för att samerna som äntligen fått rätt i det de har haft rätt till. Skillnaden är att nu finns det på papper!

Skäms på er djurplågare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!