Fria ord: Dags att lägga ner Vasaloppet

29 februari 2020 06:00

Det är lika bra att lägga ner Vasaloppet.

Den globala uppvärmningen kommer tyvärr att göra det omöjligt att genomföra utan orimliga åtgärder för att skaffa fram snö.

Det är tråkigt, men inte i närheten av att Stora Barriärrevet håller på att dö. Det är ännu en påminnelse om att allt håller på att förändras. Mänskligheten kommer att förlora mycket, men det är vår skyldighet att rädda så mycket och så många vi kan. Det har vi fortfarande möjlighet att göra.

Blev du arg när du läste början av den här insändaren? Vänd din vrede till beslutsamhet och engagera dig i klimatfrågan. Det finns nu inget viktigare.

Den bistra sanningen är att koldioxidhalten i atmosfären måste sänkas. Det kräver att vi slutar använda olja, kol, fossilgas, torv och biobränslen.

Ett bra sätt att få ner koldioxidutsläppen är att införa en stigande avgift på dem. Pengarna staten får in kan delas ut som omställningsbidrag eller ”klimatpeng” till medborgarna. Men det finns många andra åtgärder som också måste till, och de kommer inte att vara enkla att genomföra. Välj bort de politiker som av okunnighet eller taktiska skäl spelar ner allvaret och fördröjer omställningen. Stöd dem som inser klimatkrisens allvar och visa dem att även du är beredd att göra förändringar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
En som saknar vintern