Fria ord: Arenan byter namn

12 oktober 2019 06:00

Jag höll på sätta morgonkaffet i vrångstrupen, till att börja med av nostalgiska skäl, när jag läste att den anrika fotbollsarenan Skogsvallen i Luleå ska byta namn till Nyabvallen som ett led i företaget Nyabs sponsoravtal med IFK Luleå.

Jag tillhör verkligen dem som innerligt önskar IFK all framgång och beundrar klubbens ansträngningar men hur riktigt är det här? Har IFK en sådan exklusiv rätt till nyttjandet av Skogsvallen och arenanamnet så att föreningen exklusivt kan inkassera sponsorintäkter på det här sättet? I så fall bör det väl vara fritt fram för andra klubbar, som nyttjar kommunens andra fotbollsarenor, att locka till sig sponsorer med motprestationen att sponsorernas namn kommer att ingå i arenanamnen?

Fotbollsarenorna på Hertsön, i Bergnäset och Gammelstad kan då vara en ny möjlig inkomstkälla för Luleå SK, Bergnäsets AIK och Gammelstads IF. Där kanske vi får vänja oss vid namn som till exempel Galären Arena, Korvgubben Arena respektive Kioskpiraten Arena? För gemene man har sådana namn dessutom klar anknytning till Luleå. För det är väl så att kommunens kommande beslut i Skogsvallenfrågan får prejudicerande verkan?

Fotbollsvän

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!