Ett Sverige som vi kan lita på

De problem som vi lever med i dag har byggts upp under lång tid. Det behövs offensiva satsningar på och kraftiga resurstillskott till Polisen för att långsiktigt kunna arbeta med att stoppa utvecklingen.

De problem som vi lever med i dag har byggts upp under lång tid. Det behövs offensiva satsningar på och kraftiga resurstillskott till Polisen för att långsiktigt kunna arbeta med att stoppa utvecklingen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2019-11-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tryggheten och säkerheten är en av statens mest primära uppgifter. När otryggheten växer är det inget annat än ett välfärdssvek.

Den svenska polisen har en väldigt ansträngd situation. Polisen har under lång tid varit underfinansierad och underbemannad. Personalbristen växer samtidigt som belastningen ökar. Antalet skjutningar med dödlig utgång har fördubblats de senaste åren. Och våldtäktsanmälningar, sexualbrott mot barn och bostadsinbrott läggs på hög när polisens resurser måste koncentreras. 

Det innebär i praktiken att förövare och beställare av sexuella övergrepp på barn går fria på grund av skjutningar och sprängningar. Så kan och ska vi inte ha det.

De problem som vi lever med i dag har byggts upp under lång tid. Det behövs offensiva satsningar på och kraftiga resurstillskott till Polisen för att långsiktigt kunna arbeta med att stoppa utvecklingen. Det krävs nya arbetssätt och ett riktat polislönelyft, främst till poliser i yttre tjänst.

Men för att rättsväsendet ska fungera behöver inte bara Polisen få mer resurser utan också Åklagarmyndigheten, Kriminalvården, Tullverket och Sveriges Domstolar. Kristdemokraterna föreslår därför en utbyggnad av rättsväsendet med fem nya tingsrätter, en ny hovrätt och kammarrätt. Därtill behöver straffen skärpas och påföljdssystemet måste ses över så att antalet straffreduktioner påtagligt minskar. Dessutom krävs det en förstärkning av Kriminalvården med ett utökat uppdrag kring unga kriminella.

Människor som blir utsatta för brott måste kunna lita på att rättsväsendet fungerar, och framför allt kan agera. För ett Sverige att lita på.