En lek med skattepengar

28 maj 2019 06:00

2015 genomdrevs Luleboaffären efter en hel rad märkliga och starkt ifrågasatta turer. Bland annat saknades seriös risk och konsekvensanalys i beslutsunderlaget. Luleåbos vd Sari Ekblom ställdes utanför affären av kommunledningen. Och när Ekblom slog larm till bolagets revisor om försäljningsprocessen, fick hon fick sparken några dagar senare.

Affären klassades, av tidningen Fastighetsvärlden, som den tredje bästa i hela Sverige det året – för köparens del! Hur mycket förlorade Luleå kommun på detta? Vilket ekonomiskt läge hade vi varit i, i dag om utförsäljningen av fastigheter till Niklas Nordströms vän Ilija Batljan, (då vice VD för Rikshem och en av huvudpersonerna vid försäljningen) hade bedrivits på ett öppet och transparent sätt, utan mörkläggningar, till ett pris som motsvarade värdet på dem, det vill säga att den inte kunnat klassas som tredje bästa fastighetsaffären för köparens del.

Utöver detta har Lulebo förlorat 62 miljoner per år sen dess. ”Luleboaffären med bolagsbildningar och samhällsfastigheter är nu klappad och klar trots att Lulebos egen analys visar att bolaget förlorar årliga intäkter på drygt 62 miljoner kronor.” (SVT Nyheter Norrbotten 31 augusti 2015.)

Åren 2016-18 har man alltså gått miste om ytterligare 186 miljoner kronor. Och nu är det stora besparingskrav som gäller. Det är våra skattepengar man lekt med och Luleås skolbarn som får betala priset .

Maria Arnqvist

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!