Därför stänger vi förskolorna

"Jag tror att alla föräldrar vill att de som dagligen arbetar med deras barn har de bästa av förutsättningar för att göra det", skriver BUN:s vice ordförande Fredrik Bruhn med anledning av förslaget att hålla förskolorna stängda ytterligare två dagar för personalutbildning.

"Jag tror att alla föräldrar vill att de som dagligen arbetar med deras barn har de bästa av förutsättningar för att göra det", skriver BUN:s vice ordförande Fredrik Bruhn med anledning av förslaget att hålla förskolorna stängda ytterligare två dagar för personalutbildning.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt2019-11-15 12:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Onsdag den 13 november hade barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott möte för att ta ställning till förvaltningens förslag till beslut inför nämndens sammanträde den 27 november. 

Norrbottens Media har efter mötet rapporterat om förslagen och många Luleåbor har upprörts av de två extra stängningsdagarna som vi föreslås införa. Jag hör de synpunkter som lyfts och vill därför utveckla hur jag och den socialdemokratiska gruppen har resonerat inför besluten. 

Stängningsdagar innebär att förskolan har stängt några dagar om året, idag är det fyra dagar och vi föreslås nu besluta om två extra dagar. Rektor får då möjlighet att samla hela sin personal samtidigt för att planera och utvärdera undervisningen i förskolan och samtidigt ge förutsättningar för personalen att få utvecklas genom utbildning och annan kompetensutveckling. 

Det är viktigt inte bara för att vi ska hålla hög kvalitet i förskolan men också för att vara en god arbetsgivare där personal som arbetar inom kommunen i många år känner att de får fortsätta utvecklas och lära. De vårdnadshavare som inte har möjlighet att ordna omsorg för barnen under stängningsdagarna kommer självklart att erbjudas plats på någon annan förskola under de aktuella dagarna, precis som det redan är idag. 

Det ekonomiska läget då? Jo, det bidrar också såklart och förslaget om att införa två extra dagar innebär att förskolan inte behöver ta in vikarier för samma tid som den ordinarie personalen arbetar med utveckling. 

Oberoende av det ekonomiska läget så är svenska skolans största utmaning nu och i framtiden ändå bristen på behörig personal. I en tid där allt färre av våra barns förskollärare och barnskötare kommer ha den utbildning och legitimation vi är vana med idag så kommer det bli ännu viktigare att Luleå kommun ser till att personalen har de förutsättningar, kunskaper och verktyg som vi alla förväntar oss att de ska ha när de arbetar med våra barn. 

Vi vet att den enskilt viktigaste faktorn för hur bra det kommer att gå för barn och elever är att de har tillgång till utbildade och behöriga lärare i skolan. Därför blir det nödvändigt för oss socialdemokrater att göra det vi kan för att säkra tillgången till dessa även i framtiden, för att alla barn ska säkras en likvärdig skola och ett jämlikt liv. 

Jag förstår att alla föräldrar vill sina barns bästa och att stängningsdagar kan ställa till det i vardagen. Men jag tror också att alla föräldrar vill att de som dagligen arbetar med deras barn har de bästa av förutsättningar för att göra det.  

Fredrik Bruhn (S), vice ordförande Barn- och utbildningsnämnden