Coronaviruset kräver politiskt ledarskap

En vecka efter att Lena Hallengren (S) och Peter Eriksson (MP) gav lugnande besked om coronaviruset var tonen en annan.

Stefan Löfven måste kliva fram och visa faktiskt ledarskap.

Stefan Löfven måste kliva fram och visa faktiskt ledarskap.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-03-04 03:13
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Den här gången var det statsminister Stefan Löfven (S) som tillsammans med inblandade statsråd och myndighetschefer mötte pressen. Risken för att fler smittade personer finns i Sverige är hög, och risken för att det utvecklas till en smittspridning i landet har höjts till måttlig. 
Den mest konkreta åtgärden som beslutades på måndagen var att direktflyg mellan Sverige och Iran stoppas, på initiativ från Folkhälsomyndigheten. Iranska myndigheter har inte tagit tillräcklig kontroll över smittspridningen i landet. Detta till skillnad från Italien. Åtgärden är rimlig, men kontrasten mot hur viruset hanteras i Sverige blir desto större.
De senaste dagarna har många hushåll fyllt på förråden av torrvaror och konserver. Företag uppmanar personal som varit i riskområden att stanna hemma i två veckor i förebyggande syfte. Samma beslut har fattats av enskilda skolor, för att undvika att elever som varit i exempelvis Italien eller Iran under sportlovet sprider smittan till andra. En sådan uppmaning borde också komma från regeringen eller ansvariga myndigheter. Det finns ingen anledning att inte vara på den säkra sidan.
Men med enstaka kommuner som undantag är rådet till skolbarn och offentliganställda alltjämt att bara de som besökt riskområden och känner sig sjuka ska stanna hemma. Det öppnar för felbedömningar och att människor som känner sig någorlunda pigga tar med sig smitta till arbetsplatsen, skolan eller förskolan. Säkerhetsåtgärder vidtas i stället av vissa andra föräldrar, vars barn har sjukdomar som kan göra dem särskilt känsliga för virussjukdomen covid-19. Det är en skev och orättvis fördelning.
Självklart ska samhället fortsatt fungera och det finns ingen anledning att orsaka panik för en sjukdom som de allra flesta klarar av. Men vi bör vidta förebyggande åtgärder medan riskgrupperna för smittbärare är relativt begränsade – det är knappast en majoritet av barn och vuxna på skolor och i offentlig sektor som nyligen rest till riskområden. En rimlig åtgärd vore att tillfälligt ta bort karensdagen för sjukskrivning, så att ingen förlorar på att vara på den säkra sidan. Staten skulle kunna ersätta arbetsgivarna för den kostnaden genom Försäkringskassan. Vi måste anstränga oss även för den lilla grupp människor som riskerar att dö om de smittas.
Löfven har nu en stor möjlighet att visa ledarskap och vidta rimliga förebyggande åtgärder, som än så länge inte skulle orsaka någon samhällelig låsning. Även om vi skulle klara av ett utbrott nog så väl finns det all anledning att försöka förhindra ett verkligt utbrott av coronaviruset i Sverige.