Regeringen tog förbluffande lång tid på sig innan de förändringar som krävs för att effektivt lagföra och fängsla IS-återvändare aktualiserades. Men naiviteten och senfärdigheten hos regeringen till trots finns internationell rätt som kan och bör tillämpas redan i dag.

Enligt Genèvekonventionen och Romstadgan – som Sverige har skrivit under – har alla stater en skyldighet att spåra upp, utreda och ställa de individer som misstänks för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten inför rätta. Det är något som styrande blågröna majoriteten i Stockholms stad har tagit fasta på. Stockholm har inlett ett samarbete med Polisens krigsbrottskommission samt Åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet med målet att ge hemvändare med medlemskap i Islamiska staten det mottagande de förtjänar.

I en debattartikel i Expressen (5/4) uppmanar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och socialborgarrådet Jan Jönsson (L) fler kommuner att följa Stockholms stads exempel genom att ge socialförvaltningen direktiv att bryta sekretessen och informera Polisen och Säpo om misstänkta IS-jihadister – som på goda grunder kan misstänkas för folkrättsbrott.

”Sekretess får brytas när personer som fyllt 20 år kan misstänkas ha begått brott som motsvarar minst ett års fängelse. Folkmord, grov krigsförbrytelse och brott mot mänskligheten ger fängelse från fyra år upp till livstid. Redan i dag bryts sekretessen vid exempelvis barnmisshandel. Det kommer nu även gälla misstänkta IS-anhängare.

Det är ett initiativ som hyllats av Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan (TT 30/3):

”En eloge till den politiska ledningen i Stockholm. Det här visar vad som går att göra om man inte är passiv utan visar ledarskap. Det här är en politik som skapar förutsättningar för att få resultat. Det är precis det här vi behöver. Malmö, Göteborg och Örebro borde studera hur Stockholm gör.”

Även i Boden – en av de 41 kommuner som nu förbereds på att ta emot hemvändande IS-krigare – borde man använda alla demokratins verktyg för att få återvändare dömda genom den lagstiftning som finns att tillgå. Socialförvaltningen bör få direktiv att bryta den annars stränga sekretessen och lämna information till Polisen och Säpo om misstänkta IS-jihadister. Boden ska inte vara en fristad för vår tids grymmaste krigsförbrytare.