Biblioteket är allt annat än tyst

De "tysta studieplatserna" är inte tysta. Överhuvudtaget är det högljutt i biblioteket i Kulturens hus, skriver Frustrerade bokläsare". (Personerna på bilden har inget med texten att göra.)

De "tysta studieplatserna" är inte tysta. Överhuvudtaget är det högljutt i biblioteket i Kulturens hus, skriver Frustrerade bokläsare". (Personerna på bilden har inget med texten att göra.)

Foto: Linda Wikström

Insändare2019-11-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Ett rum med rymd och utsikt, ett fönster mot omvärlden. En inspirerande plats för upplevelser, kreativa möten, berikande pauser och suset av tusen och åter tusen berättelser.” 
Så beskrivs Luleå stadsbibliotek på dess hemsida, och det stämmer. Huset har med sitt höga tak och öppna planlösning en rymd, utsikten över vattnet är fantastisk, och det är en plats för möten, läsning och berättelser. Problemet är att suset av dessa berättelser ofta snarare är ett dån än en stillsam susning. 
Vi är två studenter som bor i Luleå och studerar på annan ort. Därför söker vi oss ofta till bibliotekets studieplatser. Det finns gott om platser att sitta på, men tyvärr är inga studieplatser tysta. Den öppna planlösningen gör att ljud från alla våningar samt från Kulturens hus kommer rakt in i biblioteket utan någon ljuddämpning. Samtal pågår i hela biblioteket, och det förekommer även bokuppläsningar och liknande. Vid event inne i biblioteket används mikrofoner och högtalare, och man drar för gardiner som ska fungera ljuddämpande. Av erfarenhet vet vi att dessa gardiner varken gör från eller till. Band som soundcheckar på Kulturens hus hörs så starkt in i biblioteket att det är omöjligt att koncentrera sig, och vi har behövt åka hem många gånger för att bokuppläsningar inne i själva biblioteket, har gjort studieron obefintlig. 
De hjälpsamma bibliotekarierna kan inte göra annat än att hänvisa oss till det lilla bokningsbara grupprummet där det knappt ryms fyra personer, inklusive böcker och väskor. Grupprummet är ofta bokat och det går bara att boka två timmar per dag. På våning fyra erbjuds ”tysta studieplatser,” dessa är dock inte avgränsade av väggar och eftersom det talas i hela biblioteket är det aldrig tyst vid dessa platser heller. Tysta studieplatser fanns tidigare på Universitetsbiblioteket, men det är nu stängt för renovering. 
Luleå kommun behöver investera i tysta studieplatser på biblioteket genom att bygga upp väggar och skapa tysta läsplatser, eller öppna upp redan existerande rum för allmänheten. Luleå kommun behöver säkerställa möjligheten för studenter att kunna slutföra sina studier genom att skapa möjligheter för tyst läsning i våra gemensamma lokaler. Ett bibliotek bör vara öppet för alla och göra studier, läsning, möten och kreativa pauser möjligt för alla invånare. Både för de som trivs i dånande musik och bokuppläsningar i mikrofoner, och för de som trivs i en stimulerande tystnad där suset av berättelser får komma från böcker och inte från röster.
Frustrerade Bokläsare