Avprivatisera Postnord – håll nere portot

Postnords vinstjakt har gjort att kärnuppdraget blivit lidande, därför står vi nu här med  en poortohöjning, skriver "Brevvännen".

Postnords vinstjakt har gjort att kärnuppdraget blivit lidande, därför står vi nu här med en poortohöjning, skriver "Brevvännen".

Foto: Emil Langvad

Insändare2019-10-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från nästa år kommer portot för ett vanligt brev kosta elva kronor. Det är en höjning med 53 procent sen början av 2017 – då det kostade sju kronor. Det blir allt mindre vanligt att skicka brev, vilket Postnord anger som anledning till höjningarna. Men samtidigt är brev ett universellt sätt att kommunicera, som också håller på sikt – de flesta meddelanden på sociala medier är glömda efter några dagar, medan brev sparas i många år eller hela livet.

Paketbeställningarna ökar samtidigt som breven minskar. För ett samhällsnyttigt bolag så kunde vinsten från paketen användas för att hålla nere portot. Men Postnord är inte Posten. Postnords vinstjakt har gjort att till och med kärnuppdraget har blivit lidande. Det är dags att avprivatisera, återinföra en statlig post och se till att portot ligger på en rimlig nivå. 

Brevvännen