Ett antal bepansrade stridsfordon sågs under tisdagseftermiddagen på väg mot den zimbabwiska huvudstaden Harare. Soldater som befann sig i fordonen ville inte berätta varför de var där, rapporterar Reuters.

Jag såg en lång konvoj av militära fordon, inklusive pansarfordon, säger en fruktförsäljare, som befann sig ungefär en mil ifrån Harares centrum, till nyhetsbyrån AFP.

Hård maktkamp

Artikelbild

| Grace Mugabe, gift med Zimbabwes president Robert Mugabe, är en nyckelspelare i den maktkamp som nu pågår inom Zimbabwes styrande skikt. Arkivbild.

Militärfordonen kopplas till beskedet dagen innan från Zimbabwes arméchef Constantino Chiwenga som i ett uttalande krävde ett omedelbart stopp på "utrensningar" inom regeringspartiet Zanu-PF av tidigare medlemmar i 1970-talets självständighetsrörelse.

Chiwenga förklarade också att militären inte kommer att "tveka att gå in" för att försvara revolutionen.

Det är sällsynt att militären gör den typen politiska uttalanden i Zimbabwe. Men det ska ses mot bakgrund av att landets 75-årige vicepresident Emmerson Mnangagwa – som deltog i det afrikanska landets självständighetskamp på 1970-talet – nyligen fick sparken från sin post.

Mnangagwa har med andra ord starkt stöd av militären.

På andra sidan i den uppskruvad maktkamp som de senaste månaderna blivit allt mer tydlig står den 93-årige presidenten Robert Mugabes 52-åriga hustru Grace Mugabe. Det blir allt mer uppenbart att hon traktar efter sin makes jobb när han dör eller blir för sjuk för att behålla sin post.

Och om Grace Mugabe inte får jobbet så vill hon åtminstone försäkra sig om att hon går säker under en ny ledning i landet.

Grace Mugabe stöds av bland annat Zanu-PF:s ungdomsförbund som under dagen anklagade militärledningen för att underminera författningen genom sitt hot att ingripa i politiken.

Lugn i landet

Även oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) betonade – efter rapporterna om att militärfordonen observerats – vikten av att civil lag ska gälla i Zimbabwe.

Ingen vill ha en kupp. Att armén skulle ta över vore oönskat. Det skulle hejda demokratin och det är inte hälsosamt för en nation, säger Gift Chimanikire, som är MDC:s försvarspolitiske talesman.

Samtliga rapporter från Zimabawe under dagen tydde ändå på att situationen var lugn i landet.

I ett uttalande som kom på kvällen meddelade partiledningen inom Zanu-PF att militären ägnar sig åt "förrädiskt beteende". I uttalandet underströks också att understryker att politiken står över vapenmakten och att arméchefen Constantino Chiwengas uttalande i måndags var "kalkylerat för att rubba stabiliteten".

Partiledningen låter också hälsa att man "aldrig kommer att ge efter för påtryckningar från militären".