Kinas oljetörst oroar konkurrenterna

Allting i den sotsvarta hamnstaden Zhenhai erinrar om Kinas snabbt ökande behov av energi. Kolhögar längs kajerna, gasledningar längs de smutsiga vägarna och ute på redden tankfartyg där det en gång syntes piratskepp.

Zhenhai2006-06-11 13:40


Zhenhai, drygt 15 mil söder om Shanghai, är knutpunkten i en global energirevolution. Här tas merparten av Kinas importerade olja in i landet, här ligger Kinas första oljereservsdepå och här finns landets största raffinaderi.

USA är uppenbart skakat av Kinas jakt på olja över hela världen, och för Japan är det påtagligt hur konkurrensen om regionens olje- och gasreserver har ökat spänningen mellan de båda grannländerna.

Kina, med Indien i hälarna, har genom sin rekordsnabba ekonomiska tillväxt drivit upp den globala efterfrågan på olja och andra råvaror drastiskt på bara några år.

För USA, som hittills kontrollerat en stor del av världens oljemarknad, har den nya konkurrensen blivit ett akut nationellt säkerhetsproblem.

På praktiskt taget alla oljemarknader som domineras av amerikanska bolag har Kina köpt in sig. Bara under de senaste sex månaderna har de tre stora statliga kinesiska oljebolagen slutit kontrakt för över 50 miljarder kronor på leveranser från Kazakstan, Nigeria och Syrien.

Under förra året importerade Kina minst 3,5 miljarder fat olja per dag, vilket gjorde landet till den tredje största oljeimportören i världen. I dag förbrukar landet cirka 7 miljarder fat om dagen, och behovet väntas mer än fördubblas fram till 2025.

USA har argt anklagat Kina för att försöka lägga beslag på världens energiråvaror. Kina kritiseras också av USA och andra västländer för en affärsverksamhet som håller diktatoriska regimer under armarna.

Någon gång emellanåt invänder kritiker att Saudiarabien, som varit USA:s oljepolitiskt närmaste allierade i över tre decennier, långtifrån är en demokrati.

Kina bekymras också av konkurrensen om oljan, i synnerhet som världsproduktionen kan tänkas kulminera inom de närmaste åren. Inte minst är beroendet av leveranser genom det känsliga Malackasundet ett stort problem, särskilt på grund av den amerikanska flottans närvaro i regionen.

I Kina kan en bok kallad Slaget om oljevägarna laddas ned från internet. Den utspelar sig i en framtid när oljan kostar 100 dollar fatet och beskriver hur en amerikansk-japansk flottmanöver vid Malackasundet av misstag utlöser en väpnad konflikt med Kina.

Det är ett scenario som inte förvånar amerikanska analytiker ett dugg. Tvärtom är det en påtaglig realitet och har föranlett debatt i USA om att de båda ekonomiska supermakterna borde samarbeta om olja i stället för att konkurrera sig till döds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!