I juni gick en stor kull niondeklassare ut högstadiet i Harads. Kullen är enligt beslut från Bodens kommun den sista då högstadiet läggs ned. Istället för att busspendla till Boden har många Haradsbor skrivit in sina högstadieelever på Friskolan i Vuollerim till höstterminen.
–Det kommer märkas skillnad men det behöver inte barnen inte lida av, säger Annette Amundsson, rektor på Vuollerims friskola.
När eleverna på friskolan avslutade sitt senaste läsår var de 28 elever som gick på sommarlov. Två veckor innan skolstarten är 39 elever inskrivna, 18 av dem är från Harads. En rejäl ökning som skolan inte sett till sedan starten för fyra läsår sedan då 38 elever var inskrivna på skolan. Men minskande barnkullar har gjort att elevantalet blivit färre, fram till nu.
–Det ska bli jätteroligt. Våra gamla elever ser fram emot att det kommer nya. De flesta har varit hit och hälsat på.
Annette Amundsson förklarar att det kan bli trångt i något klassrum men att det kommer att lösa sig då de har möjlighet att dela upp utrymmen.
–Det är ett väldigt angenämt problem. Inget problem alls egentligen, säger hon.
I personalen jobbar sex personer, hel-del- och timanställda, med undervisning. Större elevkullar innebär en viss ökning i personaltimmar, men inte några nyanställningar.
Per-Anders Eriksson från Harads föredrar att sonen börjar högstadiet i Vuollerim istället för i Boden. Anledningen är bland annat att bussen till Boden skulle ta upp det mesta av fritiden för sonen.
– Träning och sådant blir lidande för skolarbete är det viktigaste, säger Per-Anders Eriksson.
Han har inte helt gett upp hoppet om högstadiet i Harads även om det blir ett mellanår då det står tomt.
–Vi har jobbat för Harads i flera år, men de tänker inte på framåtandan i byn, säger Per-Anders Eriksson.
I Harads hoppades man också på en friskola för högstadiet, samt årskurserna fyra och fem, med Voullerims Friskola AB som huvudman. Skolinspektionen avslog ansökan då elevunderlaget inte var tillräckligt.