Nytt land för de nya ägarna

De nya ägarna av Higland hotel i Vuollerim kommer långväga ifrån. Familjen från Mongoliet tog över den 1 juni och har planer för framtiden: - Vi vill få igång turism från Asien, säger Gantulga Ganbat som flyttat främst för att barnen ska få en bra utbildning, inte minst i demokrati.

GÅR ATT UTVECKLA. "Det är bättre med ett litet företag på en liten ort. Då går det att utveckla, med ett stort företag handlar det bara om att få det att gå runt", säger Gantulga Ganbat.

GÅR ATT UTVECKLA. "Det är bättre med ett litet företag på en liten ort. Då går det att utveckla, med ett stort företag handlar det bara om att få det att gå runt", säger Gantulga Ganbat.

Foto: Agneta Nyberg,

VUOLLERIM2008-08-27 06:00
Efter att ha hittat Highland hotel till salu på internet och gjort ett första besök i Vuollerim i början av december avgjordes saken. Den 1 juni blev familjen från Mongoliet, Gantulga Ganbat och maken Sansar Jiemen, hotellets nya ägare. Flyttar för barnen
- Det var så vackert med all snö, så vitt överallt men ändå mörkt ute, helt underbart fint. Den största orsaken att vi flyttar är barnen. Vi vill att de ska få en bra utbildning, både inom skola och demokrati, som de kan ta med sig då de vill återvända en dag. De är alldeles uppspelta och glada efter den första dagen i skolan och förskolan och säger att de älskar potatissoppa, säger Gantulga Ganbat.De forna ägarna, med Stina Bucht Larsson i spetsen, har skött ruljangsen och hjälper fortfarande till medan Gantulga Ganbat gör sig hemmastadd. Pappersexercis och migrationsverkets regelverk har dragit ut på tiden. Maken kommer senare. Men planer på att utveckla finns redan.Stora planer
- Vi ska rikta in oss mot den asiatiska marknaden, kanske hyra guider och instruktörer som har aktiviteter och kan området, så de får ut det allra bästa av sin vistelse här. Vi har en del kontakter i Mongoliet och Kina och hoppas få igång rese-arrangemang. Att servera mongolisk mat är en annan idé och så ska vi ljusa upp inredningen, säger Gantulga Ganbat.Med ett förflutet som tolk åt bland annat Sida och FN samt tre månaders studier i Stockholm är Sverige inte helt obekant. Sansar Jiemen har bott i landet ett år, arbetar med it åt mongoliska staten och har affärskedjor.- Det är mycket att lära med skattesystemet och regelverk. Nu ska jag börja läsa svenska i Jokkmokk och ta körkort. I Mongoliets trafik vill man inte helst inte köra bil, säger Gantulga Ganbat som även bott i Singapore en tid.Hon hoppas att barnen lär sig åka skidor. Själv föredrar hon promenader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om