Museum under mark

Ett museum om Kalla kriget, ett vandrarhem och ett kafé.
Allt detta ska inrymmas i Victoriafortet på Bomyrberget i Vuollerim. Visningarna börjar redan i helgen.

VUOLLERIM2006-07-01 06:00
Få har kunnat ana att Bomyrberget i Vuollerim rymmer något mer än en skidbacke. Det som syns på ovansidan är bara en bråkdel av hela den försvarsanläggning som finns där, djupt ner i underjorden. I sommar kommer utvecklingsbolaget Virvelvind i Vuollerim att ha visningar i Victoriafortet.
- Namnet kommer från pansarfartyget Victoria. Det var där den här pjäsen satt innan den kom hit, berättar Björn Brovertz, major och bataljonschef under 13 år på A8 i Boden.

Hög precision
Det var A8 som hade hand om anläggningarna kring Vuollerim. Just Victoriafortet togs i bruk 1963 och var i drift fram till 1988. Syftet med den och systeranläggningarna i trakten var att bevaka och försvara övergångar och kraftverk i Luleälven. En rest av det kalla kriget. Hotet i norr hette Ivan och om han kom skulle han stoppas effektivt.
- Som fackman var jag glad över precisionen. Projektilerna hade en räckvidd på 17 kilometer och gick max fyra meter snett på 15 kilometer, berättar Björn Brovertz.
Fram till 1988 användes fortet i Bomyrberget under repövningar. I dag står det kvar som det lämnades. Till och med anslag på väggarna och andra handlingar finns kvar. Och just det att det är så intakt gör det extra värt att visa. Därför har utvecklingsbolaget Virvelvind i Vuollerim tagit tag i saken. För ett par veckor sedan blev hyreskontraktet med Fastighetsverket klart. I helgen är det öppet hus och sedan kommer användningen av fortet att utökas efter hand.
- Här nere kommer vi att skapa en utställning om Kalla kriget. Inte bara stora världshändelser, det kan också vara sånt som att Coca-cola eller rock ?n? roll kom till Sverige, berättar Kåge Nevberg, Vuollerimbo och delägare i Virvelvind AB.
Han står i en korridor belägen 13 meter ner i berget, på den nivå där själva kanonen laddas med granater. Mer fakta kring själva vapnet är att projektilerna har en utgångshastighet på 800 meter per sekund och att det går att skjuta sex granater i minuten.
- Med hjälp av anläggningarna runtomkring kunde vi i bästa fall slå ut ett helt kompani med 150 man och 15 stridsvagnar på en minut, säger Björn Brovertz.
De underjordiska utrymmena i Bomyrberget är omfattande. De sträcker sig nästan 50 meter ner i berget och där, längst ner, ligger bland annat stridsledningscentralen, med plats för åtta signalister plus befäl. Rummet ser ut som om folk bara gått hem för dagen. I samma nivå ligger köket. Upprustat och klart för servering.
- Vi fick köket godkänt i morse. Det är klart att tas i bruk, berättar Anders Mattsson, Virvelvind AB.
Innanför köket ligger logementet. Trevåningssängar med tagelmadrasser står på rad. Ett par dubbelrum finns också att tillgå. Virvelvind kommer att kunna erbjuda 30 underjordiska vandrahemsplatser. Bengt Brovertz ser tillbaka:
- För att vara i fält var det här väldigt bekvämt med madrasser, sängkläder och allt.

Enda i sitt slag
Victoriafortet, som det alltså numer heter, blev byggnadsminnesförklarat 2004. Det är i dag den enda anläggningen i sitt slag som är bevarad i så ursprungligt skick. När Virvelvind kör igång sin verksamhet till helgen är tanken att bidra till besöksnäringen i kommunen. Lite missnöjda är de dock över att Jokkmokks kommun inte satsat ett öre i projektet. De säger lite syrligt att blåbärspaj tydligen prioriteras.
- Vi visar ett stycke nutidshistoria och i framtiden hoppas vi kunna samordna till exempel marknadsföring med Rödbergsfortet och Försvarsmuseet i Boden, säger Kåge Nevberg och Anders Mattsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om